Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livräddningssällskapet varnar för havsbad: "De som simmar lite längre ut kommer få en chock"

Efter vindrikt väder har temperaturen i vattnet sjunkit kraftigt. Något som gör att Svenska livräddningssällskapet nu råder badare att vara medveten om riskerna att drabbas av köldchock i det numera kalla vattnet.

Annons

De kraftiga vindarna som rått de senaste dagarna har medfört att temperaturerna i havsvattnet nästan halverats. Sjöräddningssällskapet varnar därför för den risk att drabbas av köldchock som föreligger när man badar i havet.

– Det har blåst rätt mycket efter kusten den senaste tiden. Det gör ju att det varma ytvatten vi hade blåst iväg och så har det kalla grundvattnet kommit in istället, säger Lars Osterman presstalesperson vid Svenska livräddningssällskapet Västernorrland.

För den som badar innebär detta en kraftigare nedkylning med resultatet att krafterna för den som ger sig ut i vattnet tar slut fortare.

– Dom som är ute och simmar lite längre kommer inte att orka simma lika långt. De flesta som simmar simmar i varma bassänger med 27-gradigt vatten. De kommer att få en chock när temperaturerna är runt 15, 16 grader.

Rekommendationen är att man om man ger sig ut i vattnet uppehåller sig med viss närhet till strandkanten eller badklippor. I övrigt rekommenderas att man är ajour med sin egen simförmåga samt inte ger sig ut och badar på egen hand.

– Det är inte säkert att man kan simma lika långt som man gjorde för tio femton år sedan.

Man ska också se till att man blir av med vätan snabbt så att kroppstemperaturen kan gå upp igen efter att man befunnit sig i det kalla vattnet.

– Det gäller att bli torr fort och få på sig varma kläder, säger Lars Osterman och fortsätter:

– Sedan ska man vara medveten om strömmarna. Det är en väldig skillnad om man badar från klippor där det är djupt på en gång och om man badar vid en långgrund strand.

Mer läsning