Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucifer på väg bort – så blir vädret i länet: "Soligt under de flesta dagarna"

Värmeböljan Lucifer är på väg bort från Sverige och Västernorrland. Nu kommer kyliga vindar från väst men trots det väntas sommarvädret hålla i sig – om än lite kallare.
– Vi kan fortfarande vänta oss temperaturer på mellan 18-22 grader, säger Christoffer Hallgren på Foreca.

Annons

När värmeböljan Lucifer drog in över södra Europa i början av augusti ökade temperaturerna även i Sverige. För Västernorrlands del nådde värmen sin topp igår när det blev hela 24,6 grader i Timrå.

– Igår var det snudd på högsommarvärme. Det ska ju gå upp till 25 grader eller högre för att räknas som det och i Medelpad var man nära igår. Vi kan fortfarande vänta oss temperaturer på mellan 18-22 grader under veckoslutet, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Lucifer är nu på väg österut mot Finland och Ryssland som ser ut att ta över gårdagens värme. Under lördagen började istället ett oväder med lågtryck dra in från Polen. Ovädret ändrade sedan riktning till en ostligare bana – något som kan ha räddat länet från regn.

– Den lilla förändringen gör att det inte blir så mycket regn som man kanske hade väntat sig. Under lördagskvällen ser det ut att bli ett stråk med skurar i länet med nederbörd på omkring 5–10 millimeter som kan hålla sig kvar ända till söndagsmorgonen, säger Christoffer Hallgren.

Under den sena söndagen och början på nästa vecka ser regnskurarna ut att missa länet men då ser även temperaturerna ut att minska något.

– På söndag, måndag och tisdag ser vädret väldigt lika ut i hela länet. Det blir soligt under de flesta dagarna. Sen ser det ut att övergå till växlande molnighet innan molnen spricker upp under kvällarna igen. Det kommer ju in lite kyligare luft och det gör att temperaturerna kan landa någonstans mellan 15 och 18 grader. Men då kan det istället bli någon grad varmare i närheten av kusten.

Efter lördagens skurar ser det ut att bli uppehållsväder utan något regn eller åska men på onsdag till veckan ser vädret ut att vända igen. Då väntas ett kraftigt regnoväder dra in över länet.

– Då börjar det hända grejer över hela landet egentligen. Det är svårt att säga hur mycket det kommer bli men det skulle kunna bli stora mängder, mellan 10-20 millimeter i länet. Det vi kan konstatera är att det är stor risk för regn så gillar man inte det blir onsdagen värst, säger Christoffer Hallgren.

FLER NYHETER:

8-årig flicka utsatt för misshandel av äldre killar

För Plus-kunder: Här stjäls flest cyklar i Västernorrland – få brott klaras upp: "Inte prioriterat"

Värmeböljan Lucifer kommer till länet

För Plus-kunder: Första länsderbyt för säsongen – se rivalmötet Timrå-Modo i efterhand här

Mer läsning

Annons