Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många saknar brandsläckare hemma: "Den kan utgöra skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof"

Varje år inträffar ungefär 190 bränder i bostäder i Västernorrland som blir så allvarliga att räddningstjänsten kallas dit. En ny Sifoundersökning på uppdrag av Brandskyddsföreningen visar att mer än var fjärde svensk saknar brandsläckare hemma.

Annons
Foto: Leif Wikberg.

Enligt statistik från Msb, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, får räddningstjänsten varje år rycka ut på omkring 6 000 bostadsbränder i Sverige. Ungefär 190 av dem inträffar Västernorrland.

– När det brinner i hemmet kan en brandsläckare utgöra skillnaden mellan en mindre olycka och en katastrof. Det viktigaste brandskyddet är brandvarnaren eftersom den räddar liv, men den förhindrar ju inte villan eller lägenheten från att brinna ner, säger Hans Andersson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

1 000 personer från runt om i landet har deltagit i en Sifoundersökning där över en fjärdedel uppger att de saknar en brandsläckare hemma.

De vanligaste orsakerna till bostadsbränder är att glömma av spisen samt soteld, och enligt pressmeddelandet från Brandskyddsföreningen finns en koppling mellan brandens utveckling och man har en brandsläckare hemma.

Brandskyddsföreningen rekommenderar att man använder pulversläckare i bostäder, och den bör innehålla minst sex kilo pulver och vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan.

Mer läsning

Annons