Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vilda djur svälter i vinter: "Jägare får avliva älgar om de bedöms vara svaga"

De vilda djuren drabbas av all snö som fallit i Västernorrland.
Värst är det för älgar och rådjur som ligger på isar och fastnar i djup snö.
Denna vinter har flera vilda djur fått avlivas.
– Jägarna har avlivat 20–30 älgar som varit halvdöda. De ligger på isar och lite varstans, säger Roger Wiklander, NVR-ansvarig polis i region Nord, till Svensk Jakt.

Annons

De stora snömängderna har tvingat ut älgar och rådjur på vägar och isar, och viltolyckorna är många. Förutom att viltet dör i olyckor så är det också bristen på mat som gör att de dukar under – något som länsstyrelsen är medveten om.

Älgar på isen. Bild: Leif Wikberg.

– Djuren mäktar inte med. De hittar inte mat och de tar sig inte dit dom ska på grund av snödjupet. Vi har haft några älgar som man har hittat döda. De svälter ihjäl eller kommer inte åt att dricka, säger Karin Saltin, jakthandläggare vid länsstyrelsen Västernorrland.

Härnösand och Kramfors är bland de städer som drabbats värst av stora mängder snö. Älgar som vanligtvis söker sig mot kusten under vintern får även där uppleva stora mängder snö. Många älgar har självdött eller fått avlivas som följd av den enorma mängden snö i Västernorrland.

– Vi får gå tillbaka till 60-talet för att få en jämförbar vinter. Nu har vi gett ett generellt tillstånd att avliva älgarna om de bedöms som så svaga att de annars kommer att dö. Det räcker att jägarna rapporterar till oss i efterhand, vi betecknar det som vilt som lider, säger Roger Wiklander, till Svensk Jakt.

Roger Wiklander, regionansvarig för jakt- och viltfrågor vid polisen region Nord.

Läs också: Snömängderna ställer till det för viltet: "Djuren mäktar inte med"

Även antalet viltolyckor har ökat denna vinter. De höga snöplogskanter gör att rådjur och älg har haft svårt att ta sig bort från vägarna. Längs några vägar kan plogkanterna vara upp till 2,5 meter höga, enligt Svensk Jakt.

– Vi ser också mycket mer viltolyckor med älg. Bara på järnvägen har haft 150 älgolyckor under en period då vi förra året hade 22 olyckor, säger Roger Wiklander till tidningen.

Men jägare i Västernorrland har gjort stora insatser för att öka vilddjurens chans att överleva.

– I Kramfors har jägarna plogat upp en parallellväg till riksväg 90, där det också utfodras. Det håller djuren borta från trafiken, säger Roger Wiklander.

Mer läsning

Annons