Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill hjälpa dödshotade Johanna: "Problemet är att samhället inte bryr sig om kvinnorna"

Människor som läst om Johanna, som hotas av sitt ex som snart kommer ut ur fängelset, vill nu öppna sina hem. "Hon och barnet kan få bo ett tag hos oss", säger ett par som läst om Johanna.

Annons

Om bara två månader kommer hennes ex ut. Han är bland annat dömd för grov kvinnofridskränkning mot henne och har hotat henne från fängelset.

Läs första artikeln om "Johanna" här: Johanna är livrädd för sitt ex: "Allt han har kvar att göra är att döda mig"

Nu är Johanna livrädd för att han ska komma ut innan hon får något skydd.

Men många läsare har hört av sig och erbjuder Johanna en fristad.

– Hon kan få bo hos mig, jag har ett hus på landet och en katt. Här är det lugnt och skönt, skriver en kvinna.

En par som bor i en stad i södra Sverige skriver att de gärna tar emot Johanna och hennes dotter några månader.

– Jag pratade med min fru och vi har ju ett rum över sedan dottern flög ut så hon kan bo här ett tag för här hittar han henne aldrig, säger mannen.

Han säger att orsaken till att de vill öppna sitt hem är att de tycker att samhället gör för lite för våldsutsatta kvinnor.

– Problemet är att samhället inte bryr sig om de här kvinnorna, lyckas de väl få skyddad identitet är det någon på soc eller domstolen som råkar lämna ut adressen till gärningsmannen, säger han.

Läs också: Opinion – Samverkan hjälper de våldsutsatta

Han och frun är engagerad för att hjälpa människor i kris, bland annat genom Matkassen, som delar ut mat till människor som hamnat mellan stolarna i samhället och inte får ekonomiskt stöd.

Själv har han sett på nära håll när en gravid kvinna sparkades i magen på ett allmänt transportmedel.

– Alla vände sig om och tittade ut genom fönstret. Det var bara jag som klev emellan och ringde ambulans och polis. Det är hemskt, man är ju skyldig att ingripa på något sätt enligt lag. Men folk bryr sig inte, säger han.

Mannen som Johanna bott med har över tjugo punkter i straffregistret de senaste femton åren, bland annat försök till våldtäkt, våldtäkt, misshandel, narkotikabrott. Vid flera tillfällen har han burit kniv. Han har också kontaktförbud mot tre olika kvinnor.

Polisen menar att om han brutit mot kontaktförbudet så har Johanna goda chanser att få skyddad identitet. Men det måste hon ansöka om.

Även ett nätverk som arbetar för att stötta kvinnor i våldsrelationer har hört av sig och erbjuder sin hjälp. Hur det blir i slutändan är upp till Johanna själv, men hon meddelar att hon är tacksam för att folk engagerar sig.

Läs också: Timbuktu rappar med våldsutsatta kvinnor

Mer läsning

Annons