Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med hösten ökar risken för djurolyckor – här delar trafikpolisen ut ett antal goda råd

Efter ett par veckor med flera olyckor efter kollisioner med vilda djur manar polisen i Västernorrland till eftertanke – och vikten av att informera i fall olyckan är framme.

Annons

– Ring polisen och meddela att du har krockat med vilt, det måste man göra. Har man inte möjlighet att stanna på plats då ska man märka ut platsen, uppmanar trafikpolisen Stefan Westerlund.

Tidigare i veckan har polisen i Västernorrland gått ut med att det är mycket rörelse i skogarna just nu. Ett antal av de uttryckningar som gjorts har varit efter olyckor med älgar inblandade.

Stefan Westerlund, trafikpolis i länet, delar gärna med sig av någr goda råd, vad man kan tänka på nu när höstmörkret kommer allt närmare.

Är olyckan framme så är det viktigt att tänka på att inte bli en fara för andra trafikanter som kommer bakom eller framför.

– Slå på varningsblinkers på bilen. Om ni måste stanna så håll er på sidan av vägen så att man inte är ute och springer i vägbanan med risk att bli påkörd själv.

Och man måste alltså informera polisen om att det har skett en olycka, man märker ut platsen för att polisen ska kunna hitta vart olyckan har ägt rum.

Läs mer: Medan du sov: Älgolycka på E4 – flera fordon inblandade

– Det finns en remsa man kan märka ut platsen med och har man inte en sån så går det bra med en plastpåse eller någonting, bara man kan markera platsen med någonting och naturligtvis berätta det för den polis man pratar med.

Det är också viktigt att se till att dina däck och ljus fungerar som de ska.

– Ha bilen i ett bra skick. Bilens däck till exempel, att man har ett bra mönsterdjup. Har man slitna däck ökar risken markant för vattenplaning. Se över belysningen på bilen, att den fungerar som den ska.

Stefan Westerlund, erfaren trafikpolis i Västernorrland, som varnar för en tid med mycket vilt i rörelse.

Stefan Westerlund påpekar även vikten av att ha fungerande vindrutetorkare, eftersom vädret nu i höst brukar kunna bli lite sämre med mer regn.

– Se till att ha torkarblad i bra skick och att vindrutan är ren både invändigt och utvändigt.

Han vill också berätta att de får in mycket önskemål angående hastighetskontroller.

– Många känner en otrygghet över att bilar, motorcyklar och mopeder framförs med alldeles för höga hastigheter, både på stora vägar men framförallt inom tätbebyggt område.

Trafikpolisen vill vädja till alla trafikanter som rör sig på vägarna att tänka efter.

– Vår vädjan till alla som färdas i trafiken är att respektera de gällande hastighetsreglerna för allas vår säkerhet.

Mer läsning