Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket säger upp avtalen – det kommer allt färre barn till kommunerna

Färre ensamkommande barn och ungdomar väntas komma till länet och nu säger Migrationsverket upp alla avtal med kommunerna. Nästa år införs i stället ett nytt ersättningssystem, med lägre ersättning.

Annons

Det finns i dagsläget 750 ensamkommande flyktingbarn och ungdomar på boenden i länet. Men trycket har minskat och behovet är inte lika stort som det var under den stora flyktingströmmen.

Nu planerar regeringen att fatta beslut om ett helt nytt ersättningssystem gentemot kommunerna och i samband med det sägs alla gamla avtal upp.

Sundsvalls kommun har i dagsläget tagit emot flest ensamkommande barn och ungdomar i länet, 184 stycken. Men det är om man ser till antalet. Egentligen är det småkommunerna som har tagit emot flest om man slår ut det per invånare, med Kramfors i topp, följt av Ånge, Timrå och Sollefteå.

Vad det nya kommer att innebära för kommunerna är oklart. Men enligt Majed Safaee, kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun så ska ersättningsnivåerna sänkas. Från dagens 1 900 kronor per dygn och barn till 1 350 kronor per dygn och barn.

– Det här är en verksamhet som staten finasierar. Men om vi tappar intäkter så får vi se över vår verksamhet, säger han.

Läs också: Sollefteå överklagar beslut om åldersbestämning.

Migrationsverket har sagt upp alla avtal om ensamkommande flyktingbarn.

Läs också: Ensamkommande flyktingungdomar på upptäcktsfärd

Beroende på hur avtalen ser ut så dröjer det olika lång tid tills de slutar att gälla. Om uppsägningstiden är kortare än sju månader är uppsägningen utformad så att överenskommelsen fortsätter gälla fram till och med den sista december i år.

Syftet med förändringen är enligt regeringen att förenkla regelverket, förbättra kommunernas planeringsförutsättningar, minska den administrativa bördan och öka kostnadseffektiviteten.

Nu ska det nya ersättningssystemet ut på remiss och den 24:e augusti ska det vara en hearing i ärendet. Dessutom har Migrationsverket fått i uppdrag att se till att det finns ett fungerande IT-system för det nya ersättningssystemet på plats vid årsskiftet.

Antal ensamkommande flyktingbarn/ungdomar i länet: 750

Sundsvall: 184

Härnösand: 112

Kramfors: 109

Örnsköldsvik: 109

Timrå: 96

Sollefteå: 84

Ånge: 56

Källa: Migrationsverkets statistik 1/7 2016

Läs också: HVB-hem i Kramfors kritiseras.

Mer läsning