Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilberoende ett växande fenomen: "Det är väldigt sorgligt och enormt farligt"

Fler och fler människor blir beroende av sina mobiltelefoner. "Det är ett växande problem. Vi får ständigt förfrågningar, men många tar inte steget fullt ut och tar emot hjälp", säger Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem.

Annons

Cykling och  mobiltelefonanvändande hör knappast ihop.

Roger Thörn är föreståndare vid Kolmårdens behandlingshem i Östergötland. I många år har han och kollegorna hjälpt människor med spelmissbruksproblematik. Nytt nu är att det även kommer allt fler förfrågningar om mobiltelefonberoende.

– Många män hör av sig till oss. De är oroliga för sina fruar, flickvänner eller döttrar, säger Roger Thörn.

– Vi får även många förfrågningar från företagare, som har anställda som de är oroliga för och där mobilerna tar för mycket tid från deras arbete.

Roger Thörn anser att problemet måste tas på allvar, inte minst när mobiltelefonerna mer eller mindre börjar ta över en människas liv genom behovet av att vara uppkopplad för jämnan.

– Det är bara att titta ut. Småbarnsmammor promenerar med sina barnvagnar med mer fokus på mobilen än barnet och i stället för att prata med varandra skickar man sms – till och med om man är i varandras närhet.

Läs mer: Få fälls för mobilanvändande i trafiken – polisen: "Det handlar om tolkningar"

Roger Thörn menar att mobiltelefoner knappast är en telefon längre.

– Det handlar mer spel, sms och sociala medier.

På frågan om det värsta han har varit med om svarar han att det handlar om pappan, som hörde av sig och var orolig för sin son.

– Pappan berättade att sonen slet ut sina telefoner genom att knappsatserna och displayen blev slitna. Pojken använde helt enkelt sin mobil för mycket, säger han.

Roger Thörn anser att det i mångt och mycket handlar om att ha någon form av policy, speciellt när det exempelvis handlar om arbetsplatser.

– Det är en svaghet av en personalavdelning när man exempelvis får använda sina mobiltelefoner inom vården. Sådant måste göras klart och tydligt.

För dig som loggar in: Testa dig själv: Hur mobilberoende är du?

Roger Thörn berättar också att han har stött på barn i tioårsåldern som har uppvisat ett beroendebeteende.

– Det är inte sunt när barn fingrar på sina smartphones hela tiden eller när en förälder slänger åt ett litet barn en mobiltelefon bara för att barnet är skrikigt eller upplevs jobbigt.

Enligt Roger Thörn finns det en direkt koppling mellan smarta telefoner och mobilberoende – och mellan spelmissbruk och smarta telefoner.

– Som med allt missbruk är det dock svårt för den med problem att inse det.

Roger Thörns recept till den som befarar ett mobilberoende är att göra sig av med sin smartphone.

– Skaffa en gammal telefon, som inte har tillgång till nätverk.

– En mobilfridag, eller åtminstone en förmiddag, kan också vara en bra start. Eller att man försöker få hjälp.

Vid Kolmårdens behandlingshem, som mest behandlar spelberoende människor, är inte smarta mobiltelefoner tillåtna.

Till sist säger Roger Thörn att "många människor verkar leva sina liv genom sin telefon".

– Det är väldigt sorgligt och det är enormt farligt för dem som är i farozonen. Tyvärr inser varken de drabbade eller sjukvården det här fenomenet.

Mer läsning

Annons