Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotika tar allt fler liv: "Överdoser vanligare bland män"

Antalet dödsfall till följd av narkotika- och läkemedelsförgiftningar fortsätter att öka, om än marginellt. Cancer och hjärt-kärlsjukdomar är annars det som tar flest svenskars liv. Förra året dog 949 svenskar till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftning, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

Annons

Förra året dog 949 svenskar till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftning, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

– Det är marginellt fler än under 2014. Bland dessa dödsfall är överdoser vanligare bland män, medan självmord dominerar bland kvinnor, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Totalt dog 91 000 personer i Sverige förra året. De vanligaste orsakerna är hjärt-kärlsjukdomar eller cancer.

Var i landet man bor samt utbildning påverkar risken, så tillvida att dödstalen är högre i Norrlandslänen samt för personer med låg utbildning.

– Dödstalen för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar för kvinnor med grundskoleutbildning är mer än dubbelt så höga, jämfört med dem som har eftergymnasial utbildning, säger Jesper Hörnblad.

Antalet självmord förra året var ungefär lika många som tidigare år, cirka 1 500. Och precis som tidigare år är det drygt dubbelt så många män - och då framför allt äldre män - som tar livet av sig, jämfört med kvinnor.

(TT)

Mer läsning

Annons