Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det bekräftat – giftiga alger längs kusten

Analyser som gjorts på helgens fynd av algblomingar på flera håll i Västernorrland visar att det som man befarade är blågröna alger, cyanobakterier.

Annons

En av flera pågende algblomningar längs kusten.

Alltså alger som kan producera gifter i vattnet som är farliga för både djur och männniskor.

Läs mer: Algblomningar på flera platser längs Västernorrlands kust.

Det är Umeå marina forskningscenter som på uppdrag av Informationscentralen för Botniska viken som nu går ut med en varning för algerna:

"Blågröna alger, eller s.k. cyanobakterier, kan bilda alggifter. Informationscentralen rekommenderar att man inte låter barn leka vid ilandflutna alger. Husdjur som t.ex. hundar bör också hållas borta från algblomningarna. Hundar kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet och ilandflutna alger. "

Prover har skickats in både av privatpersoner och från kommunens sida.

Där påpekar man även att så läge förutsättningarna är de rätta med vindstilla varmt väder och mycket näring i vattnet kan fortsatta problem väntas.

Peter Bernström i Sund, Docksta, är en av de som lagt märke till algblomningarna.

– En sådan kraftig algblomning är föga förvånande i närheten av alla fiskodlingarna i våra fjärdar och vikar. Vi ser ju hela tiden olika tecken på kraftig biologisk tillväxt som en följd av all gödning som tillåts släppas ut i form av fiskfoder och fiskbajs, kommenterar han situationen.

Läs mer: Mer fakta om algbloming (extern länk)

Peter Bernström bor i Höga kusten och är en av de som oroar sig för allt fler algblomningar.

Mer läsning

Annons