Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan du surfa i rekordfart under tågresan – 4G-nätet slås igång

Efter att ha stoppats av Trafikverket på grund av bristande säkerhet slås 4G-näten vid järnvägen igång i juli. Tekniken utgör inte längre något hot mot järnvägens signalsystem.

Annons

Läs också: Strulig sommar väntar tågresenärer – här sker alla arbeten

Tekniken har varit redo sedan länge och tanken var att sätta igång 4G-systemet redan för ett år sedan, men då den riskerade att störa tåg som saknade nödvändiga störningsfilter bedömde Trafikverket att tekniken utgjorde en oacceptabel säkerhetsrisk och satte stopp for mobiloperatörernas planer.

Alternativet att belägga tåg som saknade dessa störningsfileter med körförbudet under en period sågs inte som något alternativ då detta skulle innebära stora störningar av tågtrafiken och drabba så mycket som 1500 tåg och påverka en halv miljon resenärer.

Lösningen blev att mobiloperatörerna fick invänta att tågbranschen hunnit ikapp. Flera aktörer och myndigheter har under perioden jobbat för att säkerställa att de båda kommunikationsteknikerna samarbetar på ett tillfredställande sätt. Arbetet tycks nu ha burit frukt och allt tyder i nuläget på att man kommer att kunna slå på 4G-näten i början av juli.

– Nu har ju hela branschen verkat i ett års tid för att lösa det här, med installation av skyddsfilter och byte av moduler på tågen, allt ska vara riggat för 1 juli så att mobiloperatörerna kan höja effekten, säger Elsy Arvidsson, avdelningsjurist vid Post och Telestyrelsen till P4 Västerbotten.

Mer läsning

Annons