Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slår vårfloden till på allvar – så skyddar du dig mot översvämningar

Under söndagen har SMHI gått ut med en klass 2-varning för höga flöden i nästan hela länet. Länsstyrelsen i Västernorrland har därför gått ut med ett pressmeddelande gällande vårfloden och hur man undviker översvämningar.

Annons

Länsstyrelsen skriver att prognoserna säger att flödena i små och medelstora vattendrag är lokalt uppe i klass 2-nivåer eller väntas nå dit under de kommande dagarna. Snön smälter snabbt och kulmen väntas i slutet av nästa vecka på de flesta håll. Stora lokala variationer förekommer i samband med variationen i snötäcket.

För Plus-kunder: Ellenors väg försvann med vårfloden: "Snart kan man fiska ute på åkrarna"

Om man bor vid ett älv, å, bäck eller sjö som riskerar att svämmas över bör man se till att hålla koll på läget och se över din beredskap! Som fastighetsägare har man ett eget ansvar att skydda dig själv och din egendom. Vid en översvämning kommer viktiga samhällsresurser bli extra belastade, därför är det nödvändigt att följa vårflodsutvecklingen och ser över sin beredskap för att skydda sin egendom.

Länsstyrelsen tips för att hålla koll på vårfloden och undvika översvämningar:

► Följ väderleksrapporten och ha koll på vattennivån

► Ta reda på risken för översvämning där du bor 

► Kontrollera din försäkring och kontakta ditt försäkringsbolag för fler tips

► Flytta undan känsliga föremål

► Köp pumpar i god tid innan en översvämning hotar. Träna på att använda pumparna i förväg.

► Planera för barriärer. Det enklaste är att bygga en sand- eller jordvall och sen täcka den med plast. Du kan också använda sandsäckar.

► Förhindra att vatten tränger in genom fastighetens avloppssystem, exempelvis genom att ha en avstängningsbar golvbrunn eller backventil på avlopp.

Mer läsning

Annons