Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ansökan om att ta över Sollefteå sjukhus – och V motionerar om Norrtäljemodellen

Besked om Norrtäljemodellen drar ut på tiden. Då ökar intresset för en annan driftform. Sjukvård i Ådalen AB ansöker nu om att ta över akutsjukhuset i Sollefteå på entreprenad.

Annons

Sjukvård i Ådalen AB, ett bolag som är under bildande, ägs av lokala företagare, privatpersoner och personer verksamma inom sjuk- och hälsovård.

Sjukvård i Ådalen AB vill ta över Sollefteå sjukhus på entreprenad.

Läs också: Andreas Sjölander (S) om nya intresset för Sollefteå sjukhus: "Vi förordar inte en privatisering"

Det är så man presenterar sig i en intresseanmälan till landstinget som fortsätter:

"Vi avser att driva Sollefteå Akutsjukhus med samtliga funktioner och specialiteter som finns i dag. Vi avser att ha ett nära samarbete med kommunerna i Ådalen samt primärvård."

Anmälan undertecknas av Torgny Mickelsson som vi har sökt för kommentar. Samme Torgny Mickelsson sitter i styrelsen för den ideella föreningen "Sollefteå Framtidens akutsjukhus ".

Läs mer: Ådalskommunerna vill driva Sollefteå sjukhus

Tidigare har förslag väckts att driva sjukhuset på intraprenad, enkelt uttryckt personaldrift men kvar i landstingets regi. Delar av Lycksele lasarett drivs på det sättet.

Efter det har Norrtäljemodellen diskuterats, att ta över sjukhus, primärvård samt all kommunal vård och omsorg i ett gemensamt bolag som ägs av landstinget, Sollefteå kommun och Kramfors kommun gemensamt.

Se tv-inslag: Uppror i Norrtälje räddade akutsjukhus

Se tv-inslag: Kommunalråd förvånad att inte fler tar efter: "Absolut en modell för Sollefteå"

Se tv-inslag: Landstinget (M): "Norrtäljes modell är framtidens melodi"

Entreprenad innebär att man går ett steg längre. Landstinget lägger då ut driften mot avtalat pris till en privat entreprenör. Bollnäs sjukhus i Gävleborg är ett sådant exempel.

I dagarna aviserar samtidigt Vänsterpartiet i landstinget att man tänker lägga en motion om att skyndsamt ta fram ett förslag om Tiohundra för Vårdområde Ådalen, det vill säga ett avtal mellan kommunerna och landstinget enligt modellen från Norrtälje.

Lars-Gunnar Hultin (V) motionerar om Norrtäljemodell i Sollefteå.

Frågan kommer upp på fullmäktiges möte veckan efter midsommar.

– Vi ser Vårdområde Ådalen som ett första projekt. Det kan följas upp av Ö-vik och varför inte Sundsvall också. Jag jobbar för att göra det här till en modell som vi kan använda i hela Norrland, säger Lars-Gunnar Hultin (V), partiets gruppledare i landstinget.

I valet mellan Norrtäljemodell eller entreprenad som i Bollnäs säger han:

– Jag personligen kan inte stödja entreprenad. Det är inte min modell. Jag ser det så här att vi vinner nästa val och då bygger vi det sjukhus vi behöver. Vi kommer att krossa sossarna i Ådalen.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning

Annons