Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny app ska hjälpa polisen i arbetet: "Ska göra polisen effektivare"

Flera poliser i yttre tjänst har fått tillgång till en ny mobilapp som möjliggör sökning i olika register. Med tiden vill man även ge poliser möjligheten att utföra skanning av körkort, chatta med varandra och överföra bilder på ett säkert sätt. Tanken är att på sikt ge alla poliser tillgång till appen.

Annons

Läs också: Kallar in experthjälp – här är pensionärerna som räddar polisen

Polisens IT-avdelning har under de senaste åren satsat stort på att ytterligare förbättra mobiliteten för poliser ute på fältet. Som del i detta har man tagit fram en mobilapp som ska hjälpa dessa poliser i deras arbete. I nuläget hjälper appen polisen att söka i olika register. I appen ska polisen även bland annat kunna utföra skanning av körkort, chatta med varandra och överföra bilder på ett säkert sätt. Hittills har 5000 poliser fått tillgång till mobiltelefoner med den nya appen.

– Den mobila tekniken ska göra polisen effektivare och målet är att alla poliser i yttre tjänst ska få tillgång till tjänsterna, säger Sarah Hjortsmarker, gruppchef på it-avdelningen till polisen.se.

Som exempel på situationer då polisen har nytta av den nya appen nämns trafik- och säkerhetskontroller. Med hjälp av appen kan poliser på fält snabbt göra sökningar på personer och fordon och behöver inte vara i kontakt med någon ledningscentral. Tekniken har till exempel använts vid ett derby mellan Djurgården och AIK i maj där ett stort antal supportrar som varit stökiga snabbt kunde identifieras genom mobilen.

– I appen går det att se om personen är misstänkt för något brott, är efterlyst eller om bilen har körförbud. Den gör att det går både snabbare och enklare att få tag i informationen, säger Sarah Hjortsmarker i ett pressmeddelande.

Läs också: Polisens skott krossade ettårings sovrumsfönster – mamman: "Leo gallskrek och var livrädd"

Appen är fortsatt under utveckling och man planerar att utöka funktionaliteten med bland annat skanna körkort och utfärda ordningsböter med mobilen, samt chattfunktion och en kamera-app.

– Med hjälp av appen blir lagringen av bilder säker eftersom det inte finns någon risk att de säkerhetskopieras till en molntjänst. Vi behöver inte heller använda externa tjänster för att få in bilderna till polisen, säger Sarah Hjortsmarker till polisen.se.

Mer läsning

Annons