Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Sifo-mätning: Stort ras för S i regionen

En färsk opinionsundersökning från Sifo visar att Socialdemokraterna i Västernorrland rasar ordentligt. Enligt mätningen backar de med 16 procentenheter och hamnar på 32 procent, betydligt lägre än när de förlorade makten i valet 2010.

Annons

Det kan hända grejer i regionvalet i Västernorrland. I alla fall om man ska tro en Sifo-undersökning som Moderaterna själva har beställt och som vi har tagit del av. Socialdemokraterna backar kraftigt medan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ökar, något som SVT Västernorrland var först med att berätta om.

Opinionsmätningen visar att Socialdemokraterna tappar från 48 procent, som de fick i förra valet, till 32 procent i mätningen. Det är lägre siffror än 2010 då det blev ett historiskt maktskifte i landstinget där Socialdemokraterna inte längre var i maktposition för första gången sedan 1926. Då fick partiet 40 procent av rösterna.

– Men man ska komma ihåg att webbpanelerna tenderar att undervärdera Socialdemokraterna, det är något som vi ser i alla fall. Men det tar inte ifrån resultatet i mätningen, men det kan vara bra att komma ihåg, säger Jonathan Wennö på Sifo, projektledare för mätningen.

Bild: Sifo.

Mätningen visar också att Vänsterpartiet ökar, från 6,9 procent till 12 procent, och även Sverigedemokraterna, från 7,5 procent till 12 procent.

Om man ska tro Sifo-undersökningen så ser Miljöpartiet ut att åka ur regionfullmäktige. Partiet får nämligen bara två procent, från 4,3 procent i valet, och hamnar därmed under spärren.

Sjukvårdspartiet får åtta procent enligt mätningen, trots att partiet las vilande inför det förra valet.

För övriga partier ser läget ut att vara stabilt. Centerpartiet ökar med två procent till tio procent, Kristdemokraterna minskar med en procent och Liberalerna är kvar på fyra procent.

Felmarginalen för Socialdemokraterna i mätningen ligger på tre procent.

FAKTA OM MÄTNINGEN

Undersökningen har gjorts på 1.023 personer i Västernorrland. Personerna som har svarat är mellan 18 och 79 år gamla.

Personerna har svarat på frågor via internet på Kantor Sifos onlinepanel. Undersökningen är beställd av Moderaterna i Västernorrland.

SEnligt Sifo tenderar dessa paneler att i högre grad undervärdera Socialdemokraterna, just på grund av att en högre andel väljare i de äldre ålderskategorierna är svåra att nå via webbpaneler.

Felmarginalen för resultatet för Socialdemokraterna ligger på 2,9 procent. Det innebär att väljarstödet för Socialdemokraterna, med 95 procents sannolikhet, ligger antingen 2,9 procent över eller under det resultat som partiet fick i mätningen.

Källa: Sifo

Annons