Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny undersökning: Majoriteten känner sig trygga i region Nord

Medborgarna i polisregion Nord känner sig till stor del trygga och utsattheten för egendomsbrott mot hushåll har minskat. Det visar den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet. Samtidigt så ökar brotten mot enskilda personer.

Annons

Den 19 februari kom den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet, Brå, med inriktning på regionala resultat.

Resultaten visar att en majoritet känner sig trygga när de rör sig ensamma utomhus, sent på kvällen i sitt bostadsområde. Dessutom upplever få att otryggheten påverkat deras beteende genom att de valt en annan väg, färdsätt eller avstått från någon aktivitet, skriver polisen i ett pressmeddelande.

- Vi vet sedan många år tillbaka att oron för att drabbas av brott i polisregion Nord varit något lägre än riksgenomsnittet. Så även i år, säger regionpolischef Klas Johansson i pressmeddelandet.

Andelen personer som blivit utsatta för egendomsbrott i hushåll (inbrott, bilstöld, stöld ur eller från fordon och cykelstöld) har minskat de senaste åren. Däremot visar undersökningen att brott mot enskild person (misshandel, hot, sexualbrott, personrån, bedrägerier och trakasserier) har ökat i regionen. Men de nordligaste länen har en mindre del utsatta än rikssnittet.

Förtroendet för poliskåren sjunker i samtliga regioner i landet. Men i region Nord har högre andel förtroende, 57 procent, jämfört med rikssnittet på 54 procent.

- Att medborgarna har förtroende för vårt arbete inom Polisen är avgörande för att vi ska nå framgång och kunna bidra till ökad tryggheten i samhället. Därför är vårt arbete i lokalsamhället prioriterat, säger Klas Johansson i pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons