Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Wästberg om Fälldin: "En skicklig politiker, retoriker och taktiker"

Wästberg var riksdagsledamot 1976-82 och statssekreterare i finansdepartementet 1991-93. Chefredaktör för Expressen 1993-1995 och generalkonsul i New York 1999-2004. Efter Thorbjörn Fälldins bortgång i natt berättar han om den före detta statsministern.

Annons

Thorbjörn Fälldin, statsminister i tre regeringar – 1976, 1979 och 1981 – har avlidit. Han var en skicklig politiker, både som retoriker och taktiker, men det jag mest minns är en sorts genuin anspråkslöshet.

Detta var en annan tid. Fälldin bodde kvar i Ramvik, Västernorrland, också under sin statsministertid. Jag minns när jag flög med fakirplanet från Kramfors en tidig morgon. Råkade hamna bredvid en amerikan. Snett framför satt Fälldin. Jag sa till amerikanen att ”där sitter Sveriges statsminister”. Han trodde mig inte en sekund – att statsministerns sitter inklämd på ett vanligt flygplan.

Fälldins stockholmsbostad var ett krypin på Bergsgatan. Han hade gjort upp med närbelägen livsmedelsaffär att ställa upp mjölk utanför hans dörr, eftersom han oftast kom hem när affärerna stängt.

Strax före valet 1976 var jag uppe hos Olof Palme. (Vi satt i styrelsen för en litenstipendiefond.) Socialdemokraterna hade suttit vid makten i mer än 40 år. Palmes statsministerrum på Mynttorget var ”inbott” med många personliga prylar, fotografier och överfylld bokhylla. Ett år senare hade jag, som ledamot av riksdagens näringsutskott, något ärende till Fälldin, som satt i samma rum. Det var tämligen avskalat. Så när som termosen med starkt kaffe och fatet med wienerbröd – Fälldins vanliga föda – och en stor askkopp. Men inga personlig asaker och bara några böcker.

Jag kommenterade detta och Thorbjörn Fälldin svarade:

-Ja, förstår du: Det här är till låns. När det är dags ska jag kunna ta mina saker i en påse och gå.

Det var en talande replik.

Mer läsning

Annons