Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olovlig flytt av honungsbin blir ett fall för polisen – riskerar böter

Honungsbi låter som en fredlig syssla. Men nu reagerar länsstyrelsen och polisanmäler några bisamhällen som flyttats in i Sollefteåområdet utan lov.

Annons

De misstänkta brotten rubriceras som olovlig flytt av honungsbin samt utebliven anmälan om uppställningsplats.

Charlotte Wängdahl, ansvarig för bitillsyn på länsstyrelsen, förklarar det med smittorisk.

Bisamhällen som smittas riskerar att slås ut.

Honungsbina har flyttats från Norrköping till en plats nordväst om Sollefteå och det betyder flytt från en smittad zon till en kanske smittfri zon vad gäller sjukdomen varroa.

Läs mer: Bi-död ger honungsbrist

– Det är inte bara varroa. Det är amerikansk yngelröta också. Det är två sjukdomar. Om du får ett utbrott av amerikansk yngelröta så bränner man helt enkelt samhällena.

– Varroa är ett kvalster som man försöker bekämpa och bromsa. Efter ett par år så dör även de samhällena, förklarar Charlotte Wängdahl.

Läs mer: Björn orsakar stora skador på biodlingar

Landet delas in tre varroazoner. I Västernorrland är hela kusten smittad från Sundsvall till Örnsköldsvik. I inlandet däremot klassas vissa områden bara som misstänkt eller sannolikt smittade.

– Du får över huvud taget inte flytta ett samhälle över en församlingsgräns utan att prata med bitillsynsman först som ger tillstånd, säger Charlotte Wängdahl.

– Det bryts nog ofta mot den regeln. Många söderut tycker vi är fjolliga som vill hålla på varroagränserna. Men kan man hålla några områden fria så är det väl bra.

Läs mer: Biodlare döms för smittspridning

Mannen i det aktuella fallet hade fyra bisamhällen. De är förintade i dag. Han uppger att han inte hade en aning om reglerna.

Vad polisanmälan kommer att leda till är oklart. Länsstyrelsen uppger att man ser allvarligt på det inträffade och hänvisar till att enligt bisjukdomslagen kan den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot en föreskrift om villkor för införsel, utförsel eller bortförande av levande bin dömas till böter.

Mer läsning

Annons