Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionspolitiker rasar mot landstingstoppen: "Vi måste bli tuffare och ta till civil olydnad"

De oppositionspolitiska kommentarerna på läkarflykten från Sollefteå och Örnsköldsvik är starkt kritiska. Bengt Sörlin (M) tycker att det är ett sätt att lägga ner sjukhus och Hultin pratar om att ta till civil olydnad.

Annons

Lars-Gunnar Hultin (V) skräder inte orden.

– Det här är planerat det här har de vetat hela tiden, säger han.

Enligt Hultin har landstingsledningen medvetet försatt Sollefteå sjukhus i den här situationen för att kunna lägga ner verksamheten utan att behöva ta några politiska beslut.

– Till oss har man sagt att om det blir för höga stafettkostnader så kan man inte fortsätta. Nu har man sett till att det behövs stafetter i Sollefteå när 19 läkare säger upp sig. Samtidigt tycker jag att man skyller på Sollefteå och säger att ingen vill jobba där. När det egentligen är landstingsledningen som ser till att de inte vill jobba, säger han.

Lars-Gunnar Hultin (V) tyker att landstingslednigen medvetet sett till att läkare flyr sjukhusen.

Enligt Hultin kommer det här inte som någon överraskning.

– Redan när dåvarande landstingsdirektrören Anders L Johansson presenterade det första dokumentet förstod jag vad planen var. Jag sade åt honom att det här var att lägga ner Sollefteå sjukhus utan att politikerna behöver ta något ansvar.

Vad kan ni göra nu?

– Vi har manifesterat ett par gånger och en demonstration blev den största någonsin. Men det räcker tydligen inte. Medborgarna måste kanske bli ännu tuffare och ockupera något. Ta till civil olydnad inom lagens ramar, säger han.

Moderate landstingsledamoten, och oppositionsrådet i Sollefteå, Bengt Sörlin, är inne på samma tankebanor. Han tror också att det här är ett sätta att lägga ner utan politiska beslut.

– Jag är väldigt kritisk mot landstingsledningen. Både tjänstemännen och politikerna. De här signalerna fick de för länge sedan, det fick jag också, säger han.

Bengt Sörlin (M) menar att den enda som kan rädda situationen är ett riktigt omtag.

Bengt Sörlin menar att landstingsledningen struntat i dessa signaler, både från Sollefteå och Örnsköldsvik.

– Om man hör att unga läkare inte ser någon framtid i Sollefeå eller landstinget Västernorrland så måste man göra någonting åt det. Låter man det här ske är det antingen medvetet eller också är man inkompetent, säger Sörlin.

Hur kan situationen förändras?

– Det enda som möjligvis skulle kunna rädda situationen är att majoriteten inser allvaret och gör ett omtag på riktigt. Man måste inse att personalen är den viktigaste resursen, säger han.

I höst kommer det att fattas flera viktiga beslut i landstingsfullmäktige. Då avgörs frågan om kirurgin och BB.

Läs också: Kirurgakuten i Sollefteå och Örnsköldsvik hotas.

Läs också: Sjukhusdirektören håller med om att det är bekymmersamt.

Mer läsning

Annons