Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbefäl: "Systemet utnyttjas på ett överdrivet egoistiskt sätt"

Att både ta en månads semester och en månads föräldraledighet under sommaren utnyttjas systematiskt av många poliser i länet. Det menar ett polisbefäl i Västernorrland som vill vara anonym.

Annons

– Vi har varje sommar ett 100-tal poliser här i länet som systematiskt och konsekvent tar ut både semester och föräldraledighet under två på varandra följande semesterperioder. Detta får förstås negativa följder för både verksamheten och mot övriga poliser i Västernorrland, säger polisen.

Läs också: Tar ut föräldraledighet på sommaren – då ökar trycket för pressade organisationer

En polis som vill vara anonym upplever att många poliser i länet systematiskt utnyttjar att ta ut både semester och föräldraledighet under sommaren.

Polisen menar att alltför många poliser tar ut den här ledigheten under båda semesterperioderna, när polisen är som minst bemannad samtidigt som man har som mest att göra.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

– Det är en stor fördel att vi umgås med våra barn på sommaren, men när systemet med semester i kombination med föräldraledighet utnyttjas till bristningsgränsen och på ett överdrivet egoistiskt sätt slår det negativt mot hela polisverksamheten både för utredare och för kollegor i uniform, säger polisen.

Läs också: Antalet utandningsprov minskar dramatiskt – 2012 testades tre gånger så många förare

Polisen menar att det här inte är försvarbart och förutom att de kollegor som är kvar i tjänst under sommaren pressas hårt, så drabbas polisen även hårt av stora kostnader för övertid.

Läs också: Sommarbemanning på polisen – så många patruller finns i Västernorrland: "Vi är för få poliser"

– Tyvärr har vi fått ett samhälle som är ytterst egocentrerat där man är fartblind, ska ha allting och är inte beredd att uppoffra någonting. Inte alla poliser, men lite för många ... Allt detta är givetvis en fråga för polisledningen att ta tag i, säger polisen.

Mer läsning

Annons