Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar för falska tabletter – innehåller livsfarligt fentanyl

I ett pressmeddelande skriver polisen att man kan tro sig ha köpt lugnande "benso", men att man i själva verket får livsfarligt fentanyl.
Nu varnar polisen för tabletterna som ser ut som Xanax-stavar eller Oxycontin.

Annons

Sedan november förra året har polisen gjort ett tiotal beslag av falska tabletter som liknar Xanax-stavar eller Oxycontin, de flesta har hittats i Stockholm, men det har även förekommit ett fall i Malmö.

När tabletterna har analyserats har de visat sig innehålla två olika typer av fentanylsubstanser - cyklopentylfentanyl eller cyklopropylfentanyl.

– Cyklopropylfentanyl är en av de farligaste fentanylsubstanser som finns. Bara under andra halvåret 2017 orsakade den över 60 dödsfall i Sverige, säger Stewe Alm vid NOA, Nationella operativa avdelningens underrättelseenhet, i pressmeddelandet.

Beslagen av tabletterna säger inget om var de är inköpta. Men att flera av beslagen gjorts i Stockholm kan tyda på att det handlar om någon typ av gatuhandel där. Men det är även vanligt förekommande att falska läkemedel säljs via internet.

– Jag känner inte till om vi har fått in något fall i Västernorrland, säger Jan-Erik Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

Tabletterna som polisen nu varnar för finns i två varianter, en som ser ut som Xanax-stavar och en som ser ut som Oxycontin, men är märkta OP 80. De tabletterna togs i beslag i Skåne vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons