Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens lavinvarning inför påskfirandet i fjällen: "Viktigt att du har koll på vädret och din utrustning"

Den snörika vintern har gjort att det förekommit ett flertal laviner i fjällområdet – och risken nu och under påsken är fortsatt stor.
Därför vill polisen i region Nord uppmana de som tänker åka till fjällen att vara uppmärksamma och undvika att vistas i lavinområden.

Annons
Bild: Erik Nylander / TT

Oavsett om man åker skidor eller kör skoter i fjällvärlden kan vädret ibland slå om fort med hårda vindar, kraftigt snöfall, obefintlig sikt, sträng kyla eller töväder med stora vattenmängder.

Därför vill polisen påminna om vikten av att vara väl påläst innan man ger sig ut.

- Följ uppmärkta leder eller åk i breda öppna dalar långt ifrån sluttningar. Det är även viktigt att du har koll på vädret och din utrustning, säger Peter Borg, polisens fjällräddningssamordnare, i ett pressmeddelande.

För många fjällbesökare kan området vara oupptäckt sedan tidigare. Därför tipsar polisen även att ta hjälp av de som bor i närheten.

- Prata med lokalbefolkningen innan du ger sig ut. De har ofta en bra uppfattning om hur det förhåller sig i området som du tänker vistas i, säger Peter Borg. 

En lavin eller ett snöskred är en stor mängd snö i snabb rörelse ner för en sluttning. Är sluttningen brant och lång är hastigheter på över 100 kilometer inte helt ovanliga. Den snörika vintern gör att det nu är stora risker för laviner.

Därför vill polisen nu uppmärksamma på några viktiga saker att tänka på:

► Åk inte i branta sluttningar, särskilt inte dagarna efter kraftiga snöfall, hård vind eller kraftigt stigande temperatur. De flesta laviner inträffar dygnet efter ett kraftigt snöoväder.

► Om ni är många, åk en i taget. Då blir belastningen på snön mindre.

► Att följa kammar och ryggar är det flackaste vägvalet och därför ofta det säkraste.

► Åk aldrig så att du belastar snötäcket ovanför en annan skidåkare.

Mer läsning

Annons