Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser dömer ut den nya storregionen: "Det blir alldeles för långa avstånd"

Många poliser i länet dömer ut en norrländsk storregion. "Det fungerar inte. Det blir alldeles för långa avstånd när vi har 52 procent av landets yta", säger Carina Ytterström, ordförande Polisförbundet Västernorrland.

Annons

Det pågår en regionbildning i Sverige där de fyra landstingen i norr planerar en fusion. Genom en hopslagning av Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten får sjukvården en gemensam regionbefolkning på 883 000 invånare.

Samtidigt menar många kritiker att avstånden i ett Stornorrland blir gigantiska. Och för polisen är Region Nord är de enorma viddernas politik redan verklighet, eftersom de fyra länen i norr sedan den 1 januari 2015 samsas under samma paraply.

Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet Västernorrland, menar att det inte fungerar med ha  en region Stornorrland, eftersom avstånden blir för stora.

Och enligt facket fungerar det inte.

– Vi känner väldigt stor oro för att vi blir så stora och det är också den oro som vi uttryckte tidigare. Vi ser också att man centraliserar och styr mycket till Umeå, säger Carina Ytterström.

Läs också: Nyutbildad polis från länet placeras mot sin vilja i Skåne – väljer att sluta som polis

Även där man kan väl se likheter med landstingen och Norrlands universitetssjukhus?

– Ja, absolut. Vi tror inte på en storregion, säger Ytterström.

Märker ni större avstånd till chefer, eftersom många numera sitter i Umeå?

– Ja, till en viss del. Ändå försöker man väl få till det på bästa sätt, men avstånden ställer till det. Det blir mycket resande när man inte kan hålla videomöten, säger Ytterström.

Läs också: Polis sågar sin egen organisation: "Det här är så nära katastrof som det kan bli"

Och hon är inte ensam om sin skepsis.

– Den centralisering som man ser inom polisen efter omorganisationen saknar motstycke. När det gäller "närmare-medborgar-perspektivet" där måste landstingen, länsstyrelserna samt riksdag och regering analysera och reflektera över den kritik som finns från polisen över den nya polisorganisationen, säger en polis från länet.

Kenneth Bergquist, st f polisområdeschef i Västernorrland, menar att i grunden fungerar ändå Polisregion Nord, men han är ändå inte förvånad över att en så här stor organisationsförändring även skapar en del bekymmer.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

– Man måste ha respekt för regionens storlek och det har vi hela tiden haft. Generellt tycker jag inte att problemet är att vi är en stor region, utan problemet är att vi är för få som jobbar i systemet, säger Kenneth Bergquist.

Finns det något negativt med en centralisering till Umeå?

– Det finns ingen organisationsform som bara är positiv utan det finns för- och nackdelar med alla. Och har vi 52 procent av Sveriges yta så är det komplicerat med till exempel mötesformer, men vi är också otroligt duktiga på att använda videomöten. Jag tycker ändå att vi är en fungerande region ur ett ledningsperspektiv, säger Kenneth Bergquist.

Mer läsning