Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polispatrull försenades en timme efter att ha skickats till fel ort

På tisdagen skickades en polispatrull till fel ort i Jämtland efter att ha fått fel adress av Regionledningscentralen i Umeå. Patrullen kunde anlända till rätt adress först efter en timme. Liknande problem har rapporterats sedan flytten i början av sommaren.

Annons

På tisdagen larmades polisen om ett bråk på ett HVB-hem i Krokom, men den utryckande patrullen hamnade istället i Föllinge, berättar SVT Jämtland.

Föllinge ligger knappt 45 kilometer norr om Krokom och det var dit polispatrullen åkte efter att polisen larmats om ett bråk på ett HVB-hem. Anledningen till att patrullen skickades fel var att gatunamnet finns både i Krokom och i Föllinge, men adressen i Krokom dök inte upp i polisens datasystem när larmet mottogs på Regionledningscentralen i Umeå.

Läs också: Helikoptern kom inte – Fjällräddningen: ”Bristen på lokalkännedom kommer att kosta liv”

Det var först när patrullen kom fram till Föllinge som de upptäckte misstaget och blev tvungna att vända tillbaka till Krokom och rätt adress. Patrullen anlände cirka en timme senare än de hade gjort om de fått rätt adress från början. Vid det laget hade bråket på HVB-hemmet upphört och stämningen hade lugnat ner sig.

En polispatrull skickades till fel ort på tisdagen.

– Det är inte första gången det händer i Jämtland men det kan bero på att Jämtland har speciella databaser, säger Mikael Klein, tillförordnad chef vid RLC i Umeå, till SVT, om händelsen.

Läs också: Inbrott i Sundsvall – men polisen skickades till Östersund: "Polismyndigheten är ett skepp som sjunker"

Enligt Mikael Klein har Jämtlands län en speciell databas som skiljer sig från andra läns system. Jämtlands system är inte uppdelade efter kommuner och orter utan efter församlingar. Han säger till SVT Jämtland att personalen som tidigare satt i Östersund hade bättre lokalkännedom och kunde alla gator.

– Nu har vi inte det och dom ska inte behöva kunna alla gator, utan vi ska kunna lita på våra system, säger han till SVT.

Databasen ska bytas ut, något som enligt Mikael Klein kan lösas tidigast under hösten.

Läs också: Hård kritik inifrån polisens nya larmcentral: ”Hade kunnat vänta med att sjösätta driften”

Länskommunikationscentralerna i Östersund och Sundsvall stängde i slutet av maj och stora delar av personalen flyttades då till Regionledningscentralen i Umeå, där de tillsammans med personal från andra län hanterar hela Region Nord. Region Nord består av Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län.

Mer läsning