Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i 18 kommuner kräver fler poliser i Norrland – har skickat brev till ministrar

Kommunpolitiker från Norrlands inland vill sätta fokus på hur medborgarnas trygghet har minskat i den nya polisorganisationen. I ett brev till inrikesministern och justitieministern kräver de fler poliser i glesbygden.

Annons

Kommunpolitiker från 18 norrländska kommuner, däribland Kramfors kommun, har vänt sig till inrikesministern och justitieministern för att uppmärksamma hur medborgarnas trygghet har minskat i polisens nya organisation. I ett brev skriver att de nuvarande förhållandena är oacceptabla och kräver att de att vill se fler poliser i glesbygd, skriver SVT Jämtland.

Läs också: Poliskris i Sundsvall – 25 har lämnat eller bytt tjänst: "Ett svar på omorganisationen"

– I grund och botten är det så att alla kommunpolitiker i inlandet har en känsla av att den nya polisreformen har inte blivit som man har tänkt sig. Tanken var ju god, att komma närmare medborgarna, men vi upplever att det har varit tvärtom, säger Göran Bergström, kommunalråd i Strömsunds kommun, till SVT Jämtland.

I brevet ger kommunpolitikernas förslag på att ett glesbygdstillägg införs för att stimulera rekryteringen av poliser till landsorten och att de önskar att utryckningstider för poliser reglerades.

Läs också: Poliser dömer ut den nya storregionen: "Det blir alldeles för långa avstånd"

Läs också: Polis sågar sin egen organisation: "Det här är så nära katastrof som det kan bli"

Kommunerna som vill se fler poliser i glesbygden:

Kramfors

Malå

Norsjö

Storuman

Vilhelmina

Arjeplog

Arvidsjaur

Sorsele

Dorotea

Åsele

Strömsund

Krokom

Ragunda

Östersund

Bräcke

Åre

Berg

Härjedalen

Mer läsning

Annons