Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikerna om Brexit – så påverkas Sundsvall av Storbritanniens besked

Under midsommarafton blev det klart att Storbritannien lämnar EU. För Sundsvall innebär det förändringar i flera viktiga samarbetsfrågor. – Det här kommer göra att handeln inte blir lika smidig, säger Peder Björk (S) kommunalråd i Sundsvall.

Annons

Brexit är ett faktum. Vid klockan åtta i morse var rösterna räknade och Storbritannien blir första landet i historien att lämna EU. För Sverige innebär beskedet att landet förlorar sin fjärde största exportmarknad. Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) tror att effekterna kan bli omfattande även för Västernorrland.

– Vi är ett län beroende av export och där ingår ju till viss del Storbritannien. Det kommer bli betydligt svårare med exporten då det troligen kommer att ställas upp fler handelshinder, säger Peder Björk.

Att beslutet kommer att ge konsekvenser på såväl nationell som lokal nivå är inget som Peder Björk tvivlar på. Han tror dock att det dröjer innan de märks av i vår handel.

– Det här är inte något som sker på en gång utan det tar närmare två år innan de har lämnat EU helt. Beskedet är inte akut för oss på kort sikt men långsiktigt påverkar det oss. Nu har vi tid att ställa om men självklart är det något som kommer göra att handeln inte blir lika smidig längre, säger han.

Elisabeth Gisslin Burman (M) är förste vice ordförande i kommunfullmäktige i Sundsvall och menar att beskedet är oroande av flera skäl.

– Jag tycker att det är mycket tragiskt att Storbritannien valt att lämna EU. Vi vet inte hur det kommer att sluta och det är det som oroar mig. Kanske leder det till att fler länder i Europa tar efter, säger Elisabeth Gisslin Burman.

Hon tror att bakgrunden till beskedet i Storbritannien kan ha att göra med flyktingkrisen och är orolig för att det kan påverka länet i frågan om flyktingar.

– Jag är också rädd för att det här kan stärka främlingsfientligheten, säger Elisabeth Gisslin Burman.

Mer läsning

Annons