Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänstens viktiga påminnelse: Ett krav att utrymningsvägar hålls fria från snö

Artikel 63 av 70
Snöovädret i februari 2018
Visa alla artiklar

Snön ligger djup runt om i Medelpad och det ställer till en del problem. Nu påminner räddningstjänsten om kravet att dörrar och fönster som är avsedda utrymningsvägar ska hållas fria.

Annons
Bild: Arkiv/TT

Höga snödrivor ställer till det på sina håll, i vissa fall efter att man skottat tak och snövallarna runt fasaderna då blivit ännu högre.

- Under den senaste tiden har vi fått många telefonsamtal från oroliga föräldrar med barn i skolor och från andra verksamheter som påtalar att utrymningsvägar är helt blockerade. De säger att det saknas en alternativ utrymningsväg från deras arbetsplats, skola eller restaurang, säger Anton Hörnqvist, brandingenjör på räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Så här skriver räddningstjänsten Medelpad:

"Det är ett absolut krav att hålla utrymningsvägarna fria. Har snö drivit in eller skottats ned utanför utrymningsvägar måste dessa skyndsamt skottas fria, detsamma gäller fönster som används för utrymning. Kravet enligt lagen är att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar som är lätta att öppna och använda."

- Vi förstår att detta ställer till med problem. Men vi måste alltid tänka på personers säkerhet i första hand, om det skulle börja brinna, säger Anton Hörnqvist.

Räddningstjänsten påminner även om att de fastigheter och industrier som har speciella räddningsvägar, uppställningsplatser eller alternativa framkörningsvägar skyndsamt måste röja dessa för att möjliggöra en insats.

För Plus-kunder (från 5 februari): Räddningstjänsten kritisk till snövallarna: "Det är rent av livsfarligt"

Alla artiklar i
Snöovädret i februari 2018
Annons