Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Västernorrland får över 20 miljoner kronor för att korta vårdköerna

Patientmiljarden är satsning som presenterades i budgetpropositionen för 2018. Syftet med vårdsatsningen är bland annat att förbättra tillgängligheten för patienterna och korta vårdköerna. Nu står det klart att Västernorrland kommer få ta del av 23,8 miljoner kronor från just patientmiljarden.

Annons

Regionen har lämnat in en handlingsplan för genomförandet och den har nu godkänts av regeringen – vilket i sin tur innebär att Västernorrland kommer få drygt 20 miljoner kronor.

– Satsningen är en viktig pusselbit för att förbättra tillgängligheten för patienterna och korta vårdköerna inte minst för Västernorrlands äldre. Jag hoppas 23,8 miljoner på ett aktivt sätt stärker arbetet för en kortare väntan för patienterna i Västernorrland, säger socialminister Annika Strandhäll, i ett pressmeddelande.

För att ta del av pengarna ska regionen uppfylla vissa grundläggande krav. Bland annat ska regionen förbereda införandet av förstärkt vårdgaranti inom primärvården.

Från den 1 januari 2019 vill regeringen införa att patienterna ska få en medicinsk bedömning från legitimerad vårdpersonal inom tre dagar (jämfört med dagens sju dagar). Det innebär att patienten ska kunna räkna med att få komma till vården snabbare och få rätt stöd och hjälp.

Mer läsning

Annons