Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Region Västernorrland ger klartecken till sprututbyte – efter två års utredning

Det tog två år. För under torsdagen beslutade Region Västernorrland att införa ett sprututbytesprogram i länet. Utbytet, som har till syfte att minska smittspridning av hepatit C och HIV bland missbrukare, har varit en debatterad fråga under en längre tid.

Annons
Bild: Klas Leffler, TT och Henrik Sandberg

– Det är tråkigt att det tagit så lång tid, men bättre sent än aldrig, säger läkaren och vänsterpartisten Kenneth Challis till P4 Västernorrland.

Det är fortfarande oklart hur sprututbytet ska ske i praktiken, men i första hand kommer sprutor att delas ut på Sundsvalls sjukhus. Förutom att minska smittspridningen så etableras även en kontakt med missbrukaren, vilket enligt Region Västernorrland kan ge positiva effekter.

Kenneth Challis (V) har nu fått bifall på sin motion – efter två års utredande.

– Jag var själv tveksam tidigare men har blivit övertygad att metoden är bra, i ren smittskyddssynpunkt. Våra landstingspolitiker får gärna ta en nytt beslut, har Hans Boman, läkare på Smittskyddsenheten i Sundsvall tidigare sagt.

Regionledningen har tidigare sagt nej till ett sprututbyte. Detta redan för tio år sedan då verksamheten blev laglig. Smittskyddsläkare har dock menat att metoden behövs för att förebygga spridning av blodsjukdomar bland missbrukare som använder sprutor. Nu har sprututbytet fått klartecken och dialog med kommunerna ska nu upprättas.

Mer läsning

Annons