Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rehabmedicin hoppas på politiskt civilkurage: "Vi ger inte upp"

Åtta av 25 har redan sagt upp sig. Men hoppet är det sista som överger de anställda på den rehabiliteringsmedicinska länskliniken i Härnösand.

Annons

Samtidigt som landstingsstyrelsens majoritet föreslår att rehabmedicin ska läggas ner i Härnösand och flyttas till Sundsvall träffar vi några i personalen.

Läs också: Majoritet i styrelsen – ortopedin i Sollefteå och rehab i Härnösand flyttas

Läs också: Oppositionen vinnare - beslut om rehab och ortopedi skjuts upp

På fredag stänger man för sommaren. Troligen öppnar man aldrig igen. Men än är inte sista slaget förlorat.

Magdalena Grajnert, Johan Mattsson och Johan Thelander på rehabmedicin i Härnösand.

– Jag ska ha en förhoppning fram till landstingsfullmäktige att det finns tillräckligt många politiker som har civilkurage och inser att det här är ett dåligt förslag, säger Johan Mattsson, läkare på rehabmedicin.

Helst vill de hålla känslorna i styr. De vill argumentera sakligt och relevant. Hur de resonerar kan ni läsa på insändarplats.

Se tv-inslag: Ådalen reser sig – stor manifestation i Härnösand

Rehabmedicin kom till som en länsspecialitet 1994 i en socialdemokratisk kompromiss som plåster på såren när kirurgin avvecklades i Härnösand. I dag drygt tjugo år senare styr nya socialdemokrater och gamla löften är glömda.

Ett frågetecken som hänger kvar är hur Sundsvall ska klara upptagningen från hela länet.

– Geografin har betydelse. Jag har varit på dagrehab i Sundsvall och kommer inte ihåg att jag ens såg en patient från Ånge där. Hur detta ska säkras upp är obekant, säger Johan Thelander, neuropsykolog.

Läs mer: HSO rasar mot flytten av rehab – 5 miljoner för tomma lokaler

Ett alternativ som har räknats fram är att stänga en halv geriatrisk rehabavdelning i Sundsvall och behålla kliniken i Härnösand. Skillnaden för landstinget skulle bli 1,5 miljoner, en spottstyver i budgeten, och man skulle slippa slå sönder en väl fungerande verksamhet som lovordas av ledande experter.

Läkaren Magdalena Grajnert noterar att rehabiliteringen i Sundsvall får dåliga resultat i patientutvärderingar.

– Vi vill inte smutskasta Sundsvall. Men det spelar väl roll vilken kvalitet vi har. Nej, jag tror det saknas förståelse hos dem som beslutar hur vår verksamhet fungerar, säger hon.

Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning