Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir tillgången på lingon i år: "Något sämre än tidigare år"

Enligt SLU:s årliga prognos förväntas tillgången på lingon i landet bli mindre i år än normalt. Även i Västernorrland kan tillgången på bär ligga något lägre än under ett genomsnittligt år.

Annons

Återigen tycks vi vara på väg mot en något sämre lingonsäsong än genomsnittet för perioden 2003 till 2015. Detta konstateras i en samarbetande undersökning mellan Riksskogstaxeringen och SLU:s skogliga försöksparker.

Läs också: "Bra år för svamp och blåbär"

Även om tillgången på lingon i södra Norrland blir bättre än riksgenomsnittet så ser den för 2016 ut att hamna under normalvärde för området. Tillgången ser ut att bli något bättre i Medelpads- än i Ångermanlandsområdet.

Södra Norrland ser ut att få en bärtillgång på 10 bär per kvadrameter. Siffrorna för Medelpad och Ångermanland ser ut att bli runt 8 respektive 12 bär per kvadratmeter. Medelpad ser alltså ut att kunna hålla sig till det genomsnittliga värdet för lingontillgång.

– För hela Västernorrland blir det bara något under normalvärde under perioden, det är framförallt den södra delen med Medelpad som ser ut att kunna få bättre tillgång i området, säger Jonas Dahlgren analytiker vid SLU och fortsätter:

–Ångermanland ser ut att få en något sämre tillgång än Medelpad. Generellt kan sägas att de västra delarna får det något sämre än östra delarna. Även om värdena ligger under normalen i området så har Södra Norrland fortfarande en bättre tillgång på bären än riksgenomsnitt, men jämför man med normalvärde för området så blir det i år något sämre än tidigare år.

Läs också: Bären kraftigt försenade – då kan du plocka

Att bärtillgången ser ut att bli sämre menar SLU kan förklaras med att vädret under blomningssäsong varit ogynnsam. Dock varierar bärtätheten mycket: stora lokala variationer förekommer och väder och andra händelser kan påverka tillgången.

Det kommer alltså fortfarande vara möjligt att hitta platser i områdena med god tillgång på de röda bären.

Betydligt sämre lingonår förväntas i norra Norrland och Svealand som är de två områden som i år ser ut att få riktigt dålig lingontillgång.

Mer läsning

Annons