Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så minns partikamraterna Hans Stenberg: "Inget uppdrag var för stort eller för litet"

Måndagen har varit en annorlunda dag för Socialdemokraterna i Västernorrland. Partikollegan Hans Stenberg finns inte mer. Nu minns de en omtyckt partikamrat.

Annons

Läs också: Landstingsfullmäktiges ordförande Hans Stenberg hastigt avliden: "Det finns inga ord"

I lokalen på Östra Långgatan i Sundsvall, minns partikollegorna Hans Stenberg.

I partilokalen på Östra Långgatan i Sundsvall står ett litet runt bord med ett blockljus tänt, en röd ros i en hållare, och i mitten ett fotografi av Hans Stenberg i en gyllene ram.

Bland de närmast sörjande finns förstås familjen, men också en uppsjö av partikamrater, vars uppskattning han dragit till sig under sina decennier som socialdemokratisk politiker.

– Det är en tung dag. Det är många som är ledsna och chockade i dag, säger Peder Björk, kommunalråd i Sundsvall.

– Han var en outtröttligt engagerad person. Som alltid fanns, oavsett formella möten eller partiaktiviteter med dörrknack och kaffebord. Och så hade han alltid nära till skratt och underfundig humor.

Flera pratar om hans enorma engagemang. Han var inte bara politiker på högsta nivå – med 19 år i riksdagen – utan även en stor eldsjäl längre ned i leden.

Han beskrivs som en mentor, som tog hand om unga socialdemokrater, men också som ett bollplank för de mer erfarna.

– Han hade en enorm arbetskapacitet och hans erfarenhet gjorde att han var en väldigt värdefull tillgång här hemma i länet. Oavsett om det var som länspolitiker eller i lokala S-föreningen. Inget uppdrag har varit för stort eller för litet, säger Bodil Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande i Sundsvall.

– Jag har aldrig hört någon säga något ont om honom, säger Ewa Back, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Peder Björk, igen:

– För många av oss har var han en person som alltid fanns när man kom in i partiet. Han guidade oss som var nya, med sin erfarenhet och sitt engagemang. Han hade också en väldig politisk kunskap och klokskap i att analysera politik, som han gärna delade med sig av.

Niklas Säwén, som är ordförande för Sundsvalls Arbetarekommun, berättar att flera socialdemokrater startade veckan med att samlas i partilokalen för att minnas sin partikamrat.

En man de beskriver som klok, lojal och med mycket humor.

– Han har varit en av de stabila politiska grunderna och lärt mig och andra hur man bedriver folkrörelsearbete. Han har inspirerat och verkligen visat vad socialdemokrati är i praktiken.

Hans Stenberg avled hastigt och blev 63 år gammal.

– Vi är många som är ledsna och chockade. Det känns fortfarande obegripligt. Det som är värst är att det gått så väldigt fort, säger Ewa Back.

Mer läsning

Annons