Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket pantar västernorrlänningarna – här är kommunerna som är bäst och sämst i länet

I snitt pantade vi förra året 183 förpackningar per person. Men i flera kommuner i Västernorrland är man bättre än så. Allra duktigast har man varit i Kramfors, Sollefteå och Ånge – där de pantat 223 förpackningar per person.

Annons

Omkring 85 procent av alla burkar och flaskor som säljs i Sverige pantas. Under 2017 pantade svenskarna i genomsnitt 183 förpackningar per person.

- Att svenska folket är så bra på att panta sina burkar och flaskor innebär att nästan 17 000 ton aluminium och drygt 20 000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor, om och om igen, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera vid Returpack, i ett pressmeddelande.

Men i Västernorrlands län pantas det mer än så - hela 199 förpackningar per person, vilket är en ökning från året innan. Allra mest pantas det i Ånge, Kramfors och Sollefteå.

Den kommun där pantades minst i Västernorrland var Timrå – med 174 stycken förpackningar per person.

Enligt en SIFO-undersökning som Pantamera genomfört blir vi i Sverige allt mer positiva till att panta och det svenska pantsystemet. Det bekräftas också av den höga pantningsgraden.  

- Under de senaste åren har vi tillsammans med dagligvaruhandeln bytt ut gamla pantmaskiner runtom i landet, ett arbete som vi precis slutfört. Vi arbetar ständigt för att göra det enklare och smidigare för konsumenterna att panta mera, säger Katarina Lundell.  

Så många förpackningar pantades per person 2017:

► Kramfors - 223 stycken

► Sollefteå - 223 stycken

► Ånge - 223 stycken

► Sundsvall - 205 stycken

► Härnösand – 198 stycken

► Örnsköldsvik – 178 stycken

► Timrå – 174 stycken

Mer läsning

Annons