Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattebetalarnas nota för landstingets olagliga chefsavtal: 700 000 kronor

Landstingets direktupphandling av länschef för kardiologi blir en dyr affär för skattebetalarna. Konkurrensverket kräver 700 000 kronor i skadeavgift för otillåten upphandling.

Annons

Avtalet med hjärtspecialisten och hans bolag Medswedart AB är dyrt redan i sig.

Dåvarande förvaltningschefen Margaretha Berglund Rödén gjorde upp i augusti i fjol att köpa hans tjänster för 48 000 kronor i veckan exklusive moms fram till utgången av augusti 2019.

Det blir nära tio miljoner totalt på fyra år.

Margaretha Berglund Rödén skrev avtalet som Konkurrensverket underkänner.

Läs mer: Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 i veckan

Som lök på laxen läggs nu också en upphandlingsskadeavgift som uppgår till 700 000 kronor.

Det är kravet från Konkurrensverket som menar att landstinget har brutit mot lagen om offentlig upphandling när posten som kardiologichef bemannades utan föregående annonsering.

Läs mer: Landstinget riskerar miljonstraff för dyra avtalet

"I detta fall är det fråga om en otillåten direktupphandling. Sanktionsvärdet ska därför vara högt", menar juristerna Dick Moberg och Mattias Berger på Konkurrensverket och fortsätter:

"Vid en sammantagen bedömning av omständigheterna i ärendet anser Konkurrensverket att en upphandlingsskadeavgift på 700 000 kronor är en avskräckande och proportionerlig sanktion för den aktuella överträdelsen.

Landstinget har nu fram till 22 juli på sig att yttra sig. Sedan går Konkurrensverkets ansökan om skadeavgift vidare till förvaltningsrätten.

När avtalet blev känt i februari polisanmäldes Margaretha Berglund Rödén av landstingspolitikern Lars-Gunnar Hultin (V). Med i bilden fanns bedömningen från en landstingsjurist att Berglund Rödén grovt hade överskridit sina befogenheter.

Polisutredningen lades ner efter bara någon vecka.

Läs mer: Hultin polisanmäler Rödén för miljonavtalet

Mer läsning

Annons