Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbruket här är sämst i Sverige – fortfarande förstörs kulturmiljöer i skogen

Ingenstans i Sverige skadas fornminnen och kulturmiljöer i skogen så ofta som här i södra Norrland. Och andelen objekt som fått grova skador har faktiskt ökat tre år i rad.

Annons

Allehanda.se har tidigare berättat om problemet när skogsbruket vid olika skogsåtgärder förstör fornminnen som fångstgropar och tjärdalar.

– Det är tragiskt när sådana här miljöer skadas, för de går ju inte att ersätta. Det kommer inga nya kolbottnar eller tjärdalar, eller kolarkojor eller skogsarbetarbostäder i skogen, eller torp med nybruten odlingsmark och fäbodar på skogen, kyrkstigar och andra gamla färdvägar, har Anna Marntell på Skogsstyrelsen i Västernorrland kommenterat problemet.

Anna Marntell är en förspråkare för att märka ut kulturminnen som denna fångsgrop utanför Sollefteå med

Framförallt uppstår det skador vd markberedning för återväxten efter en avverkning och om körskador.

Nu släpps en ny rapport som visar läget förra året. Det är ingen positiv läsning för södra Norrlands del.

Inventeringen visar på stora regionala skillnader i skadenivån.

Bara var fjärde avverkning i södra Norrland genomförs helt utan skador. Det kan jämföras med läget i Svealand där tre av fyra avverkningar genomförs utan påverkan eller skador.

Något som tydligt visat sig är att riskerna för skador minskar kraftigt om man vid avverkningen lämnar så kallade "kulturstubbar", Kulturstubbar runt skyddsvärda lämningar som en markering, stubbar som ska vara 1,3 meter höga.

När återväxtarbetet påbörjas är det lättare för maskinförarna att ta hänsyn om platserna är utmärkta.

– I Svealand som har en låg skadenivå jämfört med resten av landet, är 77 procent av kulturmiljöerna utmärkta på något sätt. Det visar tydligt hur viktigt det är att märka upp lämningarna för att undvika skador, säger AnnKristin Unander som är kulturmiljöspecialist på Skogsstyrelsen.

Vi har tidigare också berättat om ett nytt projekt som pågår för att förbättra läget också i södra Norrland. En nollvision ska införas som skogsbruket hoppas ska ge resultat redan i år.

Läs mer: Nu får det vara nog

Inte minst handlar det om att sprida information om de redan kända kulturmiljöerna i alla led från planering via avverkning till återbeskogning.

Mer läsning

Annons