Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolungdomar kan få gratis kollektivtrafik inom länet i sommar – beslutet kommer i mitten på maj

Under torsdagen fattade regeringen beslut om en ny förordning som ska ge gratis kollektivtrafik för skolungdomar under tre somrar. Det ska gälla barn och ungdomar från årskurs 6 och upp till tvåan i gymnasiet.

Annons

– Vi vill ge skolungdomar möjligheten att åka kollektivt till fritidsaktiviteter eller sommarjobb – oavsett familjens plånbok, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Nu är det upp till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i varje län att söka bidraget. De ska också bestämma tidsramarna och i vilken omfattning kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri.

I Västernorrland håller man som bäst på att diskutera frågan.

– Vi håller på att förbereda detta inför Trafikmyndigheten om vi ska vara med eller inte. Beslutet kommer i mitten på maj. Regeringens förslag är att förordningen ska träda i kraft den 15 juni, så det är kort förberedelsetid, säger Hans Fälldin, presskontakt vid Din tur.

Hans Fälldin, presskontakt vid Din tur.

Regeringen lägger totalt 350 miljoner kronor per år under 2018–2020 till gratis kollektivtrafik för skolungdomar.

Om Din tur skulle haka på erbjudandet skulle det innebära att skolungdomar åker gratis kollektivt inom hela länet under sommaren.

I augusti 2016 infördes gratis busskort för barn och ungdomar i Örnsköldsvik.

Det här ska inte förväxlas med de olika rabatterade priserna på till exempel busskort.

– Vi håller parallellt på med flera olika produktnivåer inom Din tur, Zonbaserade kommunkort där varje kommun kan besluta vilken subventionsnivå man ska ha, säger Hans Fälldin.

I klarspråk så har bland andra Härnösand beslutat att införa Härnösandskortet, där vem som helst oavsett ålder kan åka för 50 kronor. Det nya priset ska börja gälla 1 juni. Barn och ungdomar mellan 7-19 år åker helt gratis med kortet.

– Alla ska ha råd att ta bussen, sa Ingrid Nilsson (V), i ett pressmeddelande till Allehanda.se under onsdagen.

Örnsköldsvik har sedan två år tillbaka gratis busskort för barn och ungdomar mellan 0-19 år.

Bodil Hansson (S), Christiane Rüdiger (V) och Hans Forsberg (C) är glada över att infria ett mångårigt vallöfte.

I Sundsvalls kommun gäller också ett nytt kort för barn och ungdomar från den första juni. Kortet kommer att kosta 100 kronor i månaden för barn och ungdomar mellan 0-19 år inom kommunen. Detta gäller även seniorer och de som har stöd från Försärkingskassan på 100 procent.

Ingrid Hassel fick beskedet om att kollektivtrafikmyndigheten fattat beslut om att Timrå kan införa gratiskort för barn och ungdomar av Stefan Dalin (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

För Plus-kunder: Klartecken för busskort till Timrås ungdomar: "Nu är det sista hindret passerat"

I Timrå kommun har Enligt Hans Fälldin beslut fattats i förbundsdirektionen om gratis busskort för barn och ungdomar från 0-19 år. Det ska börja gälla från den 1 juli och tillsvidare.

  

Mer läsning

Annons