Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuldsaneringsansökningar rekordökar i Västernorrland – nya regler gör det enklare att söka

Antalet personer i Västernorrland som ansöker om skuldsanering har ökat med över 60 procent det senaste året. I hela landet ligger ökningen på 54 procent, enligt en undersökning framtagen av Kronofogden.
– Det är bra att fler får en ny chans i livet, säger Fredrik Abrahamsson, teamchef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Annons

Från 328 personer under 2016 har 543 personer ansökt om skuldsanering under 2017 – en ökning med 66 procent. Orsaken är enligt Kronofogden de nya reglerna som gjort det enklare att söka och genomgå en skuldsanering.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är bra att fler nu får den chansen, säger Fredrik Abrahamsson i ett pressmeddelande.

Ökningen har dock fört med sig långa väntetider för de som ansöker. I nuläget tar det cirka fyra och en halv månad innan handläggningen startar.

– Som det är nu får de sökande vänta allt för länge på sina beslut, säger Fredrik Abrahamsson. Vi har effektiviserat handläggningen och vidtagit flera andra åtgärder, Men trots detta har vi svårt att säkra rimliga väntetider utan att riskera andra delar av vår verksamhet, säger Fredrik Abrahamsson.

Mer läsning

Annons