Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud slår larm – polisomläggningen för riskfylld

Polisen i område norr står inför en omfattande omläggning av organisationen. Huvudskyddsombud i Västernorrland Johan Pesula berättar att man nu valt att vidta stridsåtgärder.

Annons

Polismyndigheten står för den största omläggningen på 50 år. Från att ha varit ett flertal myndigheter blir man nu en enda myndighet indelat i flera regioner. I region Nord, som kommer att ha sitt säte i Umeå, är man inte helt nöjda med förfarandet. Huvudskyddsombud för Västernorrland Johan Pesula berättar att man ser stora risker i omläggningen och att man därför valt att göra en så kallad 6:6:A-anmälan.

– Det här är en av skyddsombudens stridsåtgärder. Vi begär att man utför åtgärder eller upprättar handlingsplaner för att komma till rätta med de arbetsmiljörisker vi ser.

Johan Pesula berättar att man suttit under flera timmar med riskbedömningen och nu identifierat ett antal riskpunkter som man kräver att man kommer till rätta med från arbetsgivarhåll.

En av de riskpunkter man identifierat är att den kompetens som krävs saknas vilket enligt Johan Pesula kan innebära att den polis som befinner sig ute i fält riskerar att stå utan hjälp i vissa lägen då de som tar emot larmet inte kan systemet tillräckligt bra.

Det har sedan tidigare inkommit anmälan som besvarats från arbetsgivare, men de åtgärder som där föreslagits har man från skyddsombudens håll inte låtit sig nöjas med. Johan Pesula berättar att om man efter svar på den nya anmälan är fortsatt missnöjda är beredda att ta ärendet vidare till arbetsmiljöverket.

– Det här är vårt sätt att markera och agera mot de missförhållanden vi identifierat. Normalt behöver jag inte skriva sådanahär anmälningar. Jag har tidigare upplevt att man varit beredda på att lyssna på våra synpunkter och åtgärdat de problem som funnits, säger han.

Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef inom det aktuella området är inte särskilt oroad över den nya anmälan.

– När det inkommer en sådan här anmälan så ska vi svara på ett antal frågor. Att de valt att göra en 6:6A-anmälan förändrar ingenting i sak. Det är så grundinställningen ser ut. Det finns ett missnöje och det får man ha respekt för, säger han.

Mer läsning

Annons