Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI varnar för gräsbränder och mycket höga vattenflöden i helgen

SMHI har gått ut med flera vädervarningar inför helgen.
Varningarna gäller mycket höga vattenflöden och risk för gräsbränder.
Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Annons

I helgen kommer sommaren på besök till länet, vilket kommer att märkas inte minst på att den sista snön smälter bort. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga flöden i sydligaste Västernorrland.

Flöden i små och medelstora vattendrag når klass 2-nivå under helgen och fortsätter stiga efteråt. Kulmen väntas under den kommande veckan.

Samtidigt har SMHI utfärdat en klass 1-varning för höga vattenflöden i små och medelstora vattendrag östra Norrland. I den sydligaste delen av området är flödena sjunkande i de flesta vattendrag medan de ökar i den nordligaste delen. Däremellan finns stora lokala variationer. Varningen omfattar inte stora och reglerade vattendrag.

Då snön tinar bort ökar även risken för gräsbränder i länet och SMHI har därför varnat för det under lördagen. Gräsbrandsfaran är lokalt stor i snöfria områden.

SMHI:s definition för risk för gräsbrand:

Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

Mer läsning

Annons