Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMHI varnar för höga vattenflöden

Vädervarningen gäller Västernorrland, Norra Svealand, Gävleborg och Jämtland i små och medelstora vattendrag. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för höga vattenflöden.

Annons

Varningen skickades ut klockan 12.16 på lördagen och man meddelar att flödena har kulminerat i de små vattendragen i södra delen av varningsområdet medan de stiger på många håll i den norra delen. de lokala variationerna kan vara stora.

I flera av de mellanstora vattendragen har flöden ökat de senaste dagarna men ser nu ut att ha börjat stabiliseras. I några stiger flödena fortsatt – som till exempel i Harmångersån.

Så här såg Harmångersån ut 2001. Bild: Sverker Söderström/ST arkiv

Varningen som nu gått ut omfattar inte stora och reglerade vattendrag.

Väderläget i landet just nu är att det är fortsatt höga flöden på många håll av norra Svealand och södra halvan av Norrland. I de flesta av de små vattendragen i norra Svealand och sydligaste Norrland har flödena kulminerat. Varningar för klass 2-flöden finns för Jädraån/Gavleån och Testeboån, samt för en del små vattendrag.

Gräsbrandsrisken är i eftermiddag lokalt stor i Dalsland, stora delar av Svealand samt i Gästrikland, och södra Hälsingland.

Mer läsning

Annons