Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbt regionsvar krävs – men landstinget avstår från extra fullmäktigemöte

Regeringen beviljar ingen extra svarstid för Västernorrlands yttrande i regionfrågan. Då väljer landstinget att låta styrelsen svara istället för att behandla frågan i fullmäktige.

Annons

Det är ett stort och tungt avgörande som föreslås att slå ihop de fyra nordligaste länen och landstingen till ett gemensamt Stornorrland eller Norrlands län.

Hans Stenberg (S) tänker inte kalla in något extra landstingsfullmäktige för att yttra sig om storregion.

Landstinget har därför begärt extra tid på sig att svara til 27 oktober då fullmäktige samlas till ordinarie möte.

Läs också: Landshövdingen hos civilministern – slåss för statliga jobb till storregion

Det går inte regeringen med på. Anstånd beviljas inte. Svar ska vara inne 7 oktober, punkt slut.

– Olyckligt. Men det är näst intill omöjligt att tajma in det så att det blir rätt för alla, säger Annika Rudestad, rättssakkunnig på finansdepartementet.

Vad händer om svaret kommer för sent?

– För att vi ska kunna bemöta de argument och synpunkter som kommer in så är det viktigt att vi får möjlighet att hantera det i processen. Vi kan inte garantera att svaren är med om de kommer in ett senare datum.

Läs också: Så påverkas länet – här är förslaget på nya Norrland

En utväg för att klara deadline pekar Annika Rudestad på. Det är att kalla in ett extra landstingsfullmäktige i Västernorrland.

När frågan bollas till landstingsfullmäktiges ordförande Hans Stenberg (S) vill han först fundera. Sedan sonderar han med landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) och återkommer med besked:

– Det blir inget extra möte. Det är inte försvarbart. Det kostar ju några hundra tusen att ta in ett extra fullmäktige. Man gör det ogärna med tanke på landstingets ekonomi.

– Och vi har ju redan ställt oss positiva till en större region i vår ansökan. Vi har stabilt stöd. Då räcker det att styrelsen hanterar frågan nu, säger Hans Stenberg.

I och med beskedet får de 77 ledamöterna i fullmäktige inte heller tycka till om var landshövding och residens ska ligga i nya Norrlands län.

Regeringens tidplan är att lägga en proposition i mars 2017. Där ingår även att föreslå residensort bland de fyra kandidaterna Härnösand, Luleå, Umeå och Östersund.

Läs mer: Härnösand slåss mot Luleå om att bli residensort

Mer läsning

Annons