Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturredaktör Katarina Östholm utsedd till en av Sveriges hetaste lantisar: "Fixeringen vid Stockholm är skadlig"

Tidningen Land har för tionde gången utsett Sveriges hundra hetaste lantisar – och på listan hittar vi flera lokala inslag.
På plats 17 återfinns Katarina Östholm, Mittmedias kulturredaktör i Ångermanland.

Annons
Katarina Östholm hemma i Undrom i Sollefteå. Bild: Sandra Gybo

Listan toppas av Marie och Gustaf Mandelmann som vi kan följa i TV4-programmet ”Mandelmanns gård”.

– Vi älskar landet – det är landsbygden som är framtiden. Här finns det plats för alla att uttrycka sin egenart, allt är inte färdigstöpt på samma sätt som i staden. Vi är hedrade över att bli Årets lantisar, säger paret Mandelmann i ett pressmeddelande.

Tvåa på listan är Bodil Cornell, vd för Eldrimner som sysslar med mathantverk, och trea är fotbollslaget Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg.

Och på plats 17 dyker alltså Katarina Östholms namn upp. Hon är Mittmedias kulturredaktör i Ångermanland och hennes krönikor om landsbygden publiceras på de flesta av tidningskoncernens sajter.

Hon har nominerats av en läsare och motiveringen lyder:

För hennes skarpa artiklar om landsbygden kontra staden och massor av goda lösningar! Hon är outtröttlig och mycket skärpt.

Katarina Östholm säger att hon känner sig både hedrad och glad. 2016 var hon på plats 16 på listan.

– Så det känns stabilt, säger Östholm med ett skratt.

Vad säger du om att det är en läsare som nominerat dig?

– Responsen från folk och vetskapen om att det finns väldigt många där ute som brinner för samma frågor ger mig motivation och bränsle för att fortsätta.

Du har profilerat dig i landsbygdsfrågor – varför just det området?

– För första för att det är otroligt åsidosatt, hur utvecklingen – eller snarare avvecklingen – av landsbygden ser ut. Det handlar också om mig och mitt liv. Förutom en avstickare till Uppsala på tio år så har jag bott på landsbygden hela mitt liv och jag vill göra det.

Har du någon ny skarp artikel om landsbygden kontra staden på G?

– Ja, typ tusen. Nästa veckan publiceras en krönika om att jag tycker att vi ska kvotera in beslutsfattare från landsbygden i politiken, och då framför allt i Stockholm. Fixeringen vid Stockholm är skadlig för hela landet.

I väntan på den hittar du här tre tidigare krönikor av Katarina Östholm som vi kan rekommendera:

Hela Sverige kan inte leva – vi har inte råd med alla bidragsslukande stödområden

Dödsstöten för landsbygden – kontraktet mellan stad och land har brutits

Landsbygden är ett demokratiskt haveri och en krutdurk som kan explodera

Till sist, brukar du kolla på Mandelmanns?

– Nej, jag har inte sett något alls av det hyllade Mandelmanns. Min tv har inte fungerat på ett bra tag och jag väntar på att få fiber indraget så att jag ska kunna titta på tv ordentligt. Men tv står också långt ned på min behovslista, man kan se mycket via datorn.

Fler lokala inslag på listan:

10) Terese Bengard, Hammarstrand.

Läsarnominering: ”Terese har under sin tid som verksamhetsledare för organisationen Hela Sverige ska leva verkligen lyckats få landsbygden i fokus. Detta gör Terese med humor och värme genom att vara påläst, vässad, kreativ och genom att vända på invanda "sanningar" om landsbygden.” 16) Helena Brusell, Mellanfjärden.

Motivering: Efter att ha arbetat bakom scenen på Dramaten och på Millesgården valde Helena Brusell att återvända till hemorten i norra Hälsingland. Där har hon skapat ett turistmål av stora mått – med aktsamhet om naturen och vördnad för alla skogens väsen i fokus. Trolska skogen är en levande sagoskog med folktrons häxor, troll, älvor, äventyr, julsagor och spökvandringar för barn.  

Johan Andersson (längst upp till vänster) och kollegorna i inflyttningsgruppen i samband med att de tilldelades Stora Landpriset 2013. Arkivbild.

21. Johan Andersson, inflyttningsgruppen i Resele.

Motivering: När Sollefteå kommun stängde Moforsenbron, en av två trafikerbara broar i Resele, fick det stor påverkan på byn. Efter mer än ett års kamp fick de kommunen att backa och gå med på renovering och upprustning. 

Jonna Jinton är nummer 33 på listan. Bild: Leif Wikberg/Arkiv

33. Jonna Jinton, Grundtjärn.

Motivering: Fotografen, bloggaren och konstnären som visar att det är möjligt att lämna storstaden och forma sitt eget drömliv på landsbygden. Hon är dessutom en helt fantastisk ambassadör för Sverige och landsbygden. 47. Dick Bewarp, Ragunda.

Motivering: Reklamfilmaren som tröttnade på storstadslivet, flyttade till Jämtland och bestämde sig för att bygga ett eget timmerhus. Det tog tre år att färdigställa ”Cowboykåken” som sedan sändes som en dokumentärserie i SVT. I somras hade han runt 1 000 besökande turister på visning i huset. 

► 49. Berit Burman, Bergsjö.

Motivering: När kiosken i Bergsjö drabbades av det tredje inbrottet på tre år var ägarna nära att ge upp. Då kom ortsborna till undsättning. När Berit Burman hörde talas om inbrottet fick hon en idé: En insamling som resulterade i 26 684 kronor, vilket gav ny kraft till kioskägarna Camilla och Daniel Jakobsson. 

► 53. Lisa och Sophia Josephson, Nordmaling.

Motivering: Två systrar som tycker att det satsas för lite på kulturen på landsbygden. Därför drog de igång ett kulturhus i byn Klöse. Byborna blev så glada över systrarnas planer att de skänkte den gamla skolan till den nystartade kulturföreningen som ordnar utställningar och mycket annat. 

Fredrik Wikingsson är uppvuxen i Sundsvall.

► 56. Filip Hammar & Fredrik Wikingsson, Köping & Vänersborg. 

Motivering: Uppmärksammar och synliggör hela Sverige i sitt tv-program Breaking News. Underhållningsduon plockar upp händelser från landsortspressen och bjuder in lokalpolitiker från hela landet att medverka i programmet. 

► 71. Nordmaling kommun.

Motivering: Att bo i Nordmaling innebär en hel del udda ”problem”: Man drar in sand i huset – för man bor så nära havet, tröttsamma löprundorna – då det inte finns några trafikljus att vila vid och det är tufft att jobba hemifrån – för man bara faller i trans över utsikten. Ett uppfriskande kaxigt marknadsföringsgrepp från Nordmaling med kommunstyrelsens Madelaine Jakobsson ordförande i spetsen.

HELA LISTAN: Klicka här för att komma till land.se, där du kan läsa hela listan och alla motiveringar.

De senaste årens hetaste lantisar

► 2016: Po Tidholm, journalist.

2015: Prinsessan Sofia.

2014: Tareq Taylor, kock och inspiratör.

► 2013: Kristina Lugn, dramatiker.

Mer läsning

Annons