Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stafettläkare skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin – riskerar prövotid

En läkare på en hälsocentral i Medelpad riskerar prövotid efter att ha överutskrivit narkotikaklassade läkemedel. Mannen arbetade som stafettläkare på vårdenheten och har också slarvat med att skriva journaler.

Annons

Läs också: Sjukvården sa att Jennifers matproblem var psykiska – undersökning visar att tvååringen behöver operation

IVO vill att mannen ska få sin läkarlegitimation befäst med prövotid under tre år – vilket skulle innebära att han under den perioden följs extra noga och vid fortsatta problem blir av med sin läkarlegitimation. Att en läkare blir av med sin legitimation med omedelbar verkan sker endast då denne blivit sjuk, har grava missbruksproblem, har begått brott eller visat sig grovt oskicklig. IVO:s bedömning är alltså att den aktuelle läkaren agerat oskickligt, men inte till grov grad.

Den aktuella läkaren har enligt IVO:s bedömning äventyrat ett flertal patienters säkerhet genom att handla på ett sätt som, enligt anmälan, inte är förenligt med vare sig vetenskap eller beprövad erfarenhet.

Utskrivningarna har i flera fall överstigit ordinerad dos och i åtminstone ett fall med så mycket som tre gånger. I vissa fall har det rört sig om patienter som varit kända av hälsocentralen som riskbrukare och i åtminstone ett fall har patienten av läkaren själv bedömts lida av så pass stora problem att primärvården inte kunnat hantera dem. Trots detta har läkaren skrivit ut mediciner till patienten.

Läkaren har dessutom varit oförmögen att hörsamma varningar som skrivit kring patienterna, då han inte haft nödvändig kompetens i sjukhusets interna system. Inte ens sina egna varningar har han kunnat ta hänsyn till. Enligt medicinskt ledningsansvarige ska journalsystemet som används på hälsocentralen haft vissa problem under det senaste halvåret till året. Bland annat ska man inte ha kunnat se varningar i journalerna när man har journalerna öppna i sin dator. Systemet ska även vara osmidigt, vilket vid andra tillfällen lett till att läkare inte journalfört på alla ställen där det ska journalföras.

Sjukvårdens ansvarsnämnd tar beslutet om läkarens legitimation ska beläggas med prövotid.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons