Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor ökning av råttsaneringar i länet – så undviker du skadedjuren

Mellan 2016 och 2017 har antalet saneringar av råttor ökat med 46 procent i Västernorrlands län. Det visar statistik från Anticimex.

Annons

I länet genomförde Anticimex 345 saneringar av råttor under 2017, en ökning med 46 procent jämfört med året innan.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat. Kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver arbeta tillsammans och långsiktigt för att bekämpa råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Totalt i hela landet ökade saneringarna med nästan tio procent mellan 2016 och 2017.

Enligt Anticimex har reglerna för bekämpningen av råttor förändrats de senaste åren. Bland annat är det inte längre tillåtet att permanent lägga ut bekämpningsmedel.

– Många förlitar sig fortfarande på enbart kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa råttor. Det behövs ett förändrat synsätt och en kombination av olika metoder för att minska antalet råttor, säger Håkan Kjellberg.

Så undviker du råttor:

► Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

► Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

► Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

► Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

► Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Mer läsning

Annons