Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor utsträckning av diskriminering på grund av sexuell läggning: Flest anmälningar på sju år

I fjol anmäldes tre fall av diskriminering på grund av sexuell läggning i Västernorrland. De första anmälningarna till diskrimineringsombudsmannen på sju år. "Förr vågade man inte anmäla, men nu är det annorlunda", säger Torbjörn Karlsson, ordförande för RFSL Sundsvall.

Annons

Läs också: Så var livesändningen från Prideparaden

Med ett öppnare samhälle tros anmälningsbenägenheten för diskriminering öka.

Diskrimineringsombudsmannen tog i fjol in tre anmälningar, en från Örnsköldsvik, en från Sundsvall och en från Härnösand. Det är de första anmälningarna av diskriminering på grund av sexuell läggning som kommit in på länge.

Antalet anmälningar om diskriminering på grund av sexuell läggning ökade i fjol i hela landet. 35 anmälningar inkom 2014, i fjol slutade siffran på 77. Mer än en fördubbling från tidigare år.

– Diskrimineringen finns både på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden, säger Mats Hammarstedt, professor på Linnéuniversitetet.

Professorn Mats Hammarstedt har studerat diskrimineringen och ser tydliga mönster. Han menar att könssegregeringen på arbetsmarknaden slår även mot HBTQ-personer.

– I mansdominerade yrken diskrimineras ofta homosexuella män och i kvinnodominerade yrken homosexuella kvinnor, och på bostadsmarknaden har ofta homosexuella svårare att få bostad, säger Mats Hammerstedt.

Läs också: Hon har flytt från förföljelse och tortyr - nu sprider hon kärlekens budskap i Sverige

På RFSL Sundsvall tror man att anmälningarna till diskrimineringsombudsmannen ökat i och med att klimatet i samhället blivit alltmer öppet.

– Förr vågade man inte anmäla, ingen hade trott på en, men nu är det annorlunda, säger Torbjörn Karlsson, ordförande för RFSL Sundsvall.

Han säger att förtroendet för rättsväsendet var lågt men att det ökat när samhället blivit mer öppet.

– Nu vågar man markera mer när något är fel, säger Torbjörn Karlsson.

Han tror inte att diskrimineringen i samhället varken ökat eller minskat de senaste åren, utan att det endast är anmälningarna som ökat.

– Men man kan se att situationen är värre i glesbygden, där går många i gamla spår fortfarande, säger Torbjörn Karlsson.

Läs också: Pridetåget slog publikrekord: "Det känns helt underbart"

Diskriminering på grund av etnisk härkomst är dock fortfarande vanligare än diskriminering på grund av sexuell läggning. Det visar statistiken från diskrimineringsombudsmannen. 663 fall av etnisk diskriminering anmäldes i fjol medan siffran för diskriminering på grund av sexuell läggning låg på 77.

Mer läsning

Annons