Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall och Timrå bland de sämsta på att tvätta bilen miljövänligt

Invånarna i Sundsvall och Timrå är sämre när det kommer till att tvätta bilen på ett miljömässigt sätt än flertalet andra kommuner. Det visar en attitydmätning som MittSverige Vatten & Avfall har gjort.

Annons
Att tvätta bilen i  en biltvätt kan ge stora miljövinster. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tillsammans med ett tjugotal svenska kommunala vatten- och avfallsbolag har MittSverige Vatten & Avfall mätt kommuninvånarnas vanor vid tvätt av deras bilar. Anledningen är att belysa vikten av att tvätta bilar vid en biltvätt. I Timrå och Sundsvall svarar 62 respektive 66 procent av de tillfrågade i undersökningen att de, ibland eller ofta, brukar tvätta sina fordon hemma på tomten. Det placerar kommunerna i botten av undersökningen. I Nordanstig ser resultatet lite bättre ut.

Även om vattnet skulle rinna till reningsverket finns det i tvättvatten som kommer från bilar både oljerester, tungmetaller och avfettning. I dagsläget finns inte möjligheterna att rena tvättvattnet från metaller och andra miljögifter då reningsverket är byggt för att ta hand om toalettvatten.

– Tvättar man bilen hemma rinner tvättvattnet ned i närmsta dagvattenbrunn eller dike och föroreningarna fortsätter orenat ut i naturen. Vid en fordonstvätt så finns reningsutrustning som tar hand om tvättvattnet, förklarar Jessica Schröder, miljöingenjör på MittSverige Vatten & Avfall (MSVA) i ett pressmeddelande.

Även inställningen i kommunerna om att spola ned fett i avloppen lämnar enligt MSVA en del att önska. Nära hälften av de tillfrågade uppger att man ofta spolar ned rester av fett från stekpannor och disk. Fettet stelnar i ledningarna på vägen till reningsverket och risken att det ska bli stopp i ledningarna bedöms vara stor, vilket kan leda till översvämningar och förorenade vattendrag.

Det är dock inte bara negativa saker som förs fram i mätningen. Kunskapen om vad som får spolas ned i avloppen i kommunerna är hög bland invånarna. 99 procent av de tillfrågade anser sig ha ganska bra eller mycket bra kunskaper om vad som får spolas ned i avloppen och inte.

Mer läsning

Annons