Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andraklassarna vädjar om större miljöansvar – här svarar Stefan Löfven på brevet

Den 27 mars mottog Stadsrådsberedningen i Sverige ett brev skrivet av klass 2a på Sankt Olofsskolan i Sundsvall. Nu har statsministern formulerat ett svar till eleverna där han tackar och berömmer dem för sina idéer och sitt engagemang för miljön.

Annons

Så här såg andraklassarnas brev till stadsministern ut i sin helhet:

"Hej! Vi på Sankt Olofsskolan i klass 2a vill att jordens miljö ska bli bättre och vi vill göra något åt det, och då behöver vi er hjälp.

Vi tycker att man ska återvinna för att det gamla ska kunna bli något nytt. Eftersom att det kan användas igen om man återvinner. Om man inte återvinner så blir det inget nytt och dessutom hamnar plast och annat skräp ute i naturen vilket i sin tur leder till miljöförstöring. Om vi inte återvinner kan djuren bli sjuka. Vi tycker att man borde städa upp efter sig/varandra utomhus för att ingen vill ha en smutsig natur där varken djur eller natur mår bra. Vi tycker att man ska ta reda på sitt eget skräp för att det är bra för miljön. Annars kommer det att komma ut gifter i naturen som är dåligt för djur och växter. Vilket i sin tur kan leda till att människorna som äter djuren eller växterna blir sjuka. Vi tycker att vi ska gå istället för att åka bil eller buss för att bilar och bussar släpper ut avgaser som förstör naturen. Det är inte bra eftersom vattnet kan bli förgiftat och om vi dricker det kan vi bli sjuka. Vi tycker att du ska ta använda tygpåsar eller papperspapper för att plast är inte bra för naturen. Eftersom att plasten inte kan brytas ned vilket i sin tur leder djuren får i sig mikroplaster och dör. Våra hav och stränder blir en stor soptipp. Vi tycker att man ska använda mindre vatten för att vattnet ska räcka till alla människor, djur och växter. Eftersom alla behöver vatten för att leva så måste vi som har rent vatten vara sparsamma.

Med vänlig hälsning 2a på Sankt Olofsskolan, Sundsvall".

Eleverna i klass 2 på :t Olofsskolan i Sundsvall bestämde sig för att skriva ett brev till Stefan Löfvén och fick svar.

Om vi inte återvinner kan djuren bli sjuka – klass 2a

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att eleverna har bra förslag på hur man kan värna om miljön.

Knappt en månad senare tog Stefan Löfven sig tid att skriva ett långt svar där han berömde eleverna och berättade om regeringens arbete.

"Hej klass 2a! Tack för ert brev. Det gör mig glad att ni vill arbeta för att jordens miljö ska bli bättre. Vi i regeringen tycker att miljön är en av vår tids viktigaste frågor. Ni ger många bra förslag på hur vi kan göra för att minska vår påverkan på miljön. Både att återvinna och att gå eller cykla i stället för att åka bil bidrar till en bättre miljö. Regeringen arbetar också för att de människor som ändå måste köra bil ska välja mer miljövänliga bilar. Ni skriver att vi borde använda tygpåsar i stället för plastpåsar och vara sparsamma med vatten. Jag håller med er. Att använda för mycket plastpåsar är inte bra för miljön. Till exempel hamnar mycket plast i haven och det är farligt för fiskar och andra djur och växter som lever där. För att minska förbrukningen av plastpåsar måste affärerna från och med 31 maj 2017 berätta för kunderna om plastpåsarnas dåliga miljöpåverkan. Vi hoppas att det kommer att minska användningen av plastpåsar. Sverige har också tagit initiativ till FN:s första konferens om världens hav tillsammans med Fiji. Den kommer att hållas i sommar och där ska olika länder diskutera hur vi tillsammans kan skydda haven.

Tack igen för ert brev och ert engagemang. Med vänlig hälsning Stefan Löfven".

Mer läsning

Annons