Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birsta City sätter in extra bevakning – sprinklersystemet ur funktion efter stor vattenläcka

Artikel 1 av 2
Stora vattenläckan i Birsta
Visa alla artiklar

Flera hundra liter vatten i sekunden pumpades ut på parkeringen i Birsta efter att ett sprinklersystem gått sönder på lördagen. Området är avspärrat och det finns risk för att det uppstår ett slukhål, enligt räddningstjänsten.

Annons

TV: Se reprisen från livesändningen i Birsta.

För Plus-kunder: Sundsvallsparet fast i Birsta efter vattenkaoset: "Får väl ta taxi hem om bilen sjunker i slukhålet"

Det var en inkommande vattenledning till en sprinklercentral utanför Intersport i Birsta City som gick sönder och stora mängder vatten pumpades ut på parkeringen.

Räddningstjänsten och MittSverige vatten har arbetat med att få kontroll på läckan. 130 liter vatten i sekunden pumpades ut. Vid 15-tiden meddelande Lennart Andersson vid MittSverige vatten att vattenflödet stängts av.

– Det var ett kraftigt vattentryck. Marken har förhöjts av trycket och ett utrymme under mark där det finns en vattenreservoar samt två dieselpumpar är helt vattenfyllt. Det rör sig om cirka 250 kubikmeter vatten, säger han.

Risken för underminering kvarstår och området är fortsatt avspärrat. Det kan uppstå slukhål på platsen.

Vattenläckan har inneburit att sprinklersystemet i Birsta City är satt ur funktion. Men enligt centrumchefen Anna-Lena Wessén är det ingen fara för besökare.

– Vi har ett väldigt bra brandlarm som klarar personskyddet, däremot är fastighetsskyddet begränsat. Vi har satt in extra bevakning dag som natt fram tills dess att sprinklersystemet fungerar igen, säger hon och fortsätter:

– Alla ska känna att det här är en trygg plats att vara på.

Enligt Torbjörn Toresson, inre befäl vid räddningstjänsten, finns det risk för underminering och det är viktigt att inga fordon kör in på området.

Det finns i nuläget ingen prognos kring hur länge arbetet kommer att pågå. Sugbilar finns på plats och man jobbar just nu med att suga upp vatten som läckt ut.

– Nu ska vi undersöka skadans omfattning och vidta de åtgärder som behövs, säger Anna-Lena Wessén.

Det är från den här sprinklercentralen som vattnet kommer.

Texten uppdateras.

■ ■ TIPSA! Vet du mer? Har du film eller bild? Kontakta ST.nu via telefon: 060-19 71 64, e-post: tips@st.nu eller använd Tipsa-tjänsten. För att skicka mms/sms: skriv ST följt av ditt tips till 72 023.

Alla artiklar i
Stora vattenläckan i Birsta