Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligga 2.0 hamnar i brevlådorna i Sundsvall för att upplysa och förebygga sexuellt våld

Tjejjouren Skogsrå i Sundsvall släpper magasinet Ligga 2.0 till alla femtonåringar i Sundsvall denna vecka.

Annons

Den här veckan landar Ligga 2.0, ett magasin om schysst sex och samtycke, hos alla åttondeklassare i Sundsvall.

Bakom magasinet står Tjejjouren Skogsrå, som drivs av ett gäng tjejer som ideellt arbetar med att förebygga sexuellt våld.

Läs även: Tjejjouren tar ställning mot sexbutik

– Magasinutgåvan är en engångsgrej, så det är ingenting vi kommer att fortsätta ge ut varje månad eller så. Vi har en satsning nu under året mot just sexuella övergrepp, och eftersom personer inte längre är skyddade av sexualbrottslagen när de fyllt 15 så vill vi skapa förståelse och kunskap innan, säger Ida Eugenius, verksamhetsansvarig på Tjejjouren Skogsrå.

Läs även: Tjejjour fixar loppis för välgörenhet

Från vänster: Ida Nylander, Emma Nyman, Ida Eugenius, Yvette Ann, Anna-Maja Nylén och Anna Nordgaard. Sittande: Mathilda Genberg och Emelie Wernberg.

Under 2016 släppte Sexualbrottskommitténs sin granskning av sexualbrottslagstiftningen och lade fram ett förslag om skärpt lagstiftning och en samtyckeslag. Sedan dess har Tjejjouren Skogsrå jobbat med att ta fram lättlästoch tillgänglig information om vad samtycke är för sundsvallsungdomar som fyller 15 år i år.

Läs även: Feministisk byrå ska skrota stereotyperna

– Det pratas mycket om samtycke, men vad betyder det på riktigt? Det har vi konkret och superenkelt förklarat i vårt magasin. Ingenting löser sig själv av skärpta straff eller av en ny text i lagboken, vi måste jobba med normer också, säger Ida Eugenius.

I vanliga fall stöttar Tjejjouren Skogsrå personer som redan har utsatts för sexuella övergrepp, genom att finnas tillgängliga på en jourchatt samt via jourtelefon.

– Det är inte ovanligt att de som begår sexuella övergrepp inte själva förstår att de gör det. Samtidigt sker 100 våldtäkter om dagen i Sverige. Om vi kan hindra en enda från att ske genom att lyfta diskussionen om normer, samtycke och gränser så förändrar vi ett liv, säger Ida Eugenius.

Läs även: Arrangerar stor girlpowerfestival på internationella flickdagen

Andra ämnen som tas upp i Ligga 2.0 är heder och oskuldskontroller, HBTQ-frågor och relationer.

Yngre personer som inte får magasinet i sin brevlåda men ändå vill läsa det kan få ett exemplar på Unga Magasinet, Kulturmagasinets ungdomsbibliotek i Sundsvall, i Nacksta och Skönsmons fritidsgård samt via Skönsbergs brobyggarprojekts lokal.

Mer läsning

Annons