Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael från Sundsvall lever sin dröm - driver framgångsrik kafékedja i New York

För tre år sedan tog Mikael Olsson beslutet som skulle ändra hela hans tillvaro. Då var han villaägare på Södermalm i Sundsvall. När erbjudandet kom om att utveckla företaget Zibetto och starta fler espressobarer i New York bestämde han sig omgående och efter två dagar var huset sålt. – Det är det bästa jag har gjort, säger han.

Annons

Ekonomen Mikael Olsson har en ganska klar bild av vad som har hjälpt honom som företagare i The Big Apple.

– Vi svenskar har bra grundvärderingar. Vi vet vad som är rätt och fel. Om man lever efter den devisen utsätter man sig inte för så mycket onödiga bekymmer. Men här räcker det inte med ett handslag. Ingen vill ta ansvar, så det gäller att ha allt på papper, säger han.

Espressobarerna har en växande och kändistät kundkrets. De ligger strategiskt mitt på Manhattan och den senaste tiden har det kommit förfrågningar från filmbolag som vill göra inspelningar i Zibettos lokaler.

Snart öppnar Mikael Olsson dörren till sin fjärde espressobar i New York.

Det var för tre år sedan som Mikael träffade en kusin som han inte hade sett på många år.

– Han hade en espressobar i New York och ville öppna fler men behövde hjälp. På mindre än en timme bestämde jag mig. Jag hade jobbat länge både för Gatufesten och på Stjärna fyrkant men hade alltid drömt om att bo i en storstad. När läget kom upp sa jag ja och annonserade genast ut huset. Jag bestämde mig en torsdag och på lördagen var huset sålt, berättar han.

I dagarna öppnar han den fjärde Zibettobaren i världsmetropolen.

– Mitt mål, slash dröm, är 20 kaféer i New york, ett i Sundsvall, ett i Stockholm och ett i Milano.

Inte många förstår varför en svensk driver espressobarer med italienskt koncept i New York, men affärerna går bra och i dag har bolaget tre ägarpartners.

Mikael reste ofta till Italien tidigare, både på semester och inom jobbet, och nu har passionen för kaffe växt fram.

– Vi använder bara arabica- och robustabönor. Vi anställer främst italienare och i dagsläget har vi 20-25 anställda. Vi har serverat kaffe till italienska konsulatet och allt fler hittar hit.

Ändå är konkurrensen stenhård och det finns numera Starbuckskaféer i snart sagt varje gathörn på Manhattan.

– Jag skulle gärna vilja vara granne med Starbucks. Det är ett bra varumärke men de har långt ifrån det bästa kaffet.

Skyskrapan i vilken en av espressobarerna ligger tillhörde tidigare Rockefeller Center.

Mikael bor i Long Island City, tio minuter från espressobaren i den gigantiska kontorsbyggnaden 1221 Avenue of the Americas där det finns radiostationer och varifrån bland annat Howard Stern show sänds.

– Julia Louis-Dreyfus från Saturday Night Live har varit här på besök, liksom Julio Ramazzotti, och Andrea Bocelli har sjungit här.

Kaffet har blivit en passion för Mikael Olsson.

Mikael arbetar upp emot 19 timmar om dagen.

– Jag önskar att jag hade gjort det här tidigare. Det är en grym utmaning. Lyckas jag bygga upp ett företag som jag är stolt över i New York så kommer jag vara nöjd, säger han.

Espressobarernas lägen är viktiga.

– Jag försöker scouta lokaler där det finns en bra mix av människor.

Sundsvallsekonomen Mikael Olsson driver kaférörelse i New York.

På fritiden spelar Mikael gärna squasch och umgås med sin amerikanska flickvän.

– Mina föräldrar bor kvar i Sundsvall men vi har nästan daglig kontakt på Skype och nu kommer de hit i juni, säger han.

Kontorsarbete i kafémiljö.

Han har aldrig ångrat sitt beslut om allt lämna Sundsvall för en osäker tillvaro på andra sidan Atlanten.

– Det är fantastiskt att leva och arbeta här, samtidigt som det kan vara otroligt jobbigt och frustrerande. Kontakten med myndigheter och fastighetsägare är inte alltid så enkel och när man har personal som inte dyker upp är det inte heller så lätt.

Men Mikael Olsson anser att man måste våga ta risker i livet.

– Jag satsade nästan allt jag hade och jag har aldrig ångrat mig, säger han.

Zibettos espressobarer ligger mitt på Manhattan. Inom kort öppnar den fjärde i ordningen.

Mer läsning